početna strana > Aktivnosti ambasade
Ambasador Cui na poziv predsjednika Crne Gore
2018-04-11 17:08

Ambasador Cui Dživei je 20. novembra na poziv predsjednika Crne Gore, gospodina Vujanovića, učestvovao na proslavi Dana Opštine Pljevlja.

Pljevlja, najsjeverniji grad Crne Gore, kao i treći po veličini u zemlji, nalazi se na tromeđi između Crne Gore, Srbije i BIH. On se graniči na istoku sa Srbijom , a na zapadu sa Bosnom i Hercegovinom. Ovaj grad je u istoriji predstavljao mjesto gdje su se susretale razne nacionalnosti i vjere, gdje se crkve i džamije nalaze jedne pored drugih. Pravoslavci i muslimani žive u skladu i miru. Pljevlja, a druge strane, sa najvećim rudnikom uglja i jedinom termoelektranom, predstavljaju jedan od važnih industrijskih centara u Crnoj Gori.

Gospodin Đačić, gradonačelnik Pljevalja, u svom obraćanju na proslavi Dana Opštine, zahvalio se kineskoj strani na podršci koju ona pruža ekonomsko-društvenom razvoju grada i istakao je važnost projekata rekonstrukcije mosta nad dolinom Tare, koji će zajedno realizovati kompanije dvije zemlje. Most na Tari ne samo da je važna prilazna saobraćajnica gradu, već on predstavlja most prijateljstva između Kine i Crne Gore, jer ima sve više i više kineskih turista koji dolaze da posjete most na kojem se snimao popularni film „Most" .

Prije ove ceremonije proslave, gospodin Vujanović, predsjednik Crne Gore, sastao se sa ambasadorom Cuijem i tom prilikom je istakao da se između Crne Gore i Kine njeguje tradicionalno i duboko prijateljstvo. Poslednjih godina, sadržaji bilateralne saradnje u svim oblastima su snažno obogaćeni i donijeli su krupne plodove. On smatra da će uspješno održavanje 19 kongresa i ponovni izbor predsjednika Sija na čelo KP Kine, sigurno obezbijediti snažnu garanciju za neprekidni razvoj i napredak Kine i time će omogućiti realizaciju „dva stoljetna" cilja. To će, istovremeno, predstavljati i garanciju za učvršćivanje i produbljivanje prijateljstva između Crne Gore i NR Kine.

Suggest to a friend   
Print