početna strana > Aktivnosti ambasade
Obraćanje ambasadora Liu Jin na prijemu povodom 69. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine
2018-09-26 23:36

Vaše ekselencijo predsjedniče Skupštine gospodine Brajoviću,

Poštovani potpredsjedniče Vlade gospodine Simoviću, potpredsjedniče Skupštine gospodine Nimanbegu,

Uvaženi gosti, sunarodnici, prijatelji:

Dobro veče!

 

Kao novi ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, u ime mojih kolega i svoje lično ime, izražavam dobrodošlicu i zahvaljujem na vašem dolasku i uvećanju naše sreće i ponosa povodom Dana državnosti. Takođe, uz ovu priliku, izražavam čestitku svim kineskim sunarodnicima koji su s nama večeras.

Prije 69 godina je osnovana Narodna Republika Kina, i od tada je Kina u suštini realizovala nezavisnost naroda i poslje 1848.g postala pravi vlasnik svoje sudbine, i više nismo pod kontrolom ni manipulacijom drugih ljudi. Ostvarili smo mogućnost za samostalno planiranje i traženje pravca i puta za preporod naroda i razvoj države.

Dan državnosti ove godine ima posebni veliki značaj jer ove godine se u Kini obilježava četrdeseta godišnjica Reformi i otvaranja prema svijetu. Tokom ovog perioda, Reforma i otvaranje prema svijetu su Kini donijeli razvoj ekonomije, pojačanje državne snage, napredak društva, snažno poboljšavanje standarda života građana te omogućili još veći doprinos Kine mirnom razvoju svijeta. Sva ova vidljiva i istorijska dostignuća su dokazala da je Kina našla razvojni put u skladu sa svojem situacijem, tj.(to jest) socijalistički put s kineskim karakteristikama.

Istovremeno, ove godine se obilježava i peta godišnjica Inicijative Pojas i Puta. U proteklih 5 godina, ta Inicijativa je privlačila sve više i više podrška i učešća međunarodne zajednice što formira novu strukturu vanjskih odnosa Kine prema svijetu, i postaje nova praksa za izgradnju Zajednice zajedničke sudbine čovječanstva. Kina od svoga razvoja ne uživa sebično plodove već predstavlja priliku i pokretač svjetskog razvoja. I to je razlog zašto u ovoj Inicijativi se Koncept “Zajednički dogovor, zajednička izgradnja i zajedničko dijeljenje” predstavlja važan segment.

Uprkos složenosti i promjenjivosti međunarodne situacije, kinesko-crnogorski odnosi se brzo i stabilno razvijaju. U proteklih 12 godina, naše dvije zemlje su se pridržale princip za međusobno povjerenje i poštovanje, obostranu ravnopravnost, pojačali smo razmjenu, produbljivali smo saradnju. Možemo reći da kinesko-crnogorski odnosi se nalaze na najboljem nivou u istoriji, te se suočavamo sa širokim perspektivom.

Već nakon mjesec dana boravka u Crnoj Gori, snažno sam osjetio veliku spremnost svih crnogorskih krugova za razvijanje odnosa s Kinom, i njihovo prijateljstvo i ljubaznost prema Kini. Nastavljanje našeg tradicionalnog prijateljstva je naša zajednička misija.

Potrebno je da učimo jedni od drugih. Iako između Kine i Crne Gore je velika geografska udaljenost i razlika u situaciji, ali svaka ima svoju prednost. Crna Gora posjeduje svoju posebnost koja zavređuje da druge zemlje uče od vas. Crnogorci posjeduju sjajnu i dugotrajnu tradiciju, te u svojoj istoriji su čuvali svoje dostojanstvo i ponos, što je veoma slično kineskom narodu.

Potrebno je da pomognemo jedni drugima. Već sam čuo mnogo toplih zahvalnih riječi od crnogorskih prijatelja kineskoj strani na pomoći u izgradnji puteva i mostova, ali nećemo zaboraviti kako je bilo prije 10 godina, kada se u kineskom gradu Wenchuan dogodio katastrofalni zemljotres, crnogorska Vlada je među prvima dostavila pomoć u neophodnim sredstvima. Naše dvije zemlje dugoročno daju međusobnu podršku u pitanjima suštinskog interesa i glavnih briga. Kina se raduje napredovanju Crne Gore prema članstvu u Evropsku uniju, te cijeni stav crnogorske strane u principu “Jedne Kine”. Mi se odlučno protivimo svakom ponašanju i riječima koje krše princip “Jedne Kine”.

Potrebno je da međusobno dijelimo. Prošle sedmice se u Crnoj Gori uspješno održala Ministarska konferencija za zaštitu životne sredine u okviru 16+1, gdje su Kina i Crna Gora razmijenle iskustvo o saradnji za zaštitu ekologije i postigle konsenzus. Želimo razmjeniti i podijeliti svoj koncept i praksu o razvoju sa Crnom Gorom. Znamo da je i Crna Gora posvećena razvoju ekonomije i poboljšanju životnog standarda građana, te drži snažan trend rasta s velikom perspektivom. Na kraju krajeva, srdačno želimo lijepoj Crnoj Gori brži razvoj, želimo crnogorskim narodu bolji život.

Potrebna je međusobna saradnja. Naša je win-win saradnja za uzajamnu korist. Čuo sam da iako je autoput još u toku izgradnje, građani uz trasu, već uživaju beneficije. Ubuduće trebamo s jedne strane dobro razvijati postojeću saradnju, a s druge strane da promovišemo saradnju i na novim područjima osim u infrastrukturi. Gdje se nalaze nova područja i novi projekti? Ja smatram, odgovor ćemo naći u intenziviranim razmjenama i produbljivanju saradnje u budućnosti.

Crnogorci kažu “Prvo skoči, pa reci hop”, a mi Kinezi kažemo “Akcija je glasnija nego riječi”. Hajde da zajedno radimo, vjerujem da uz naš zajednički trud , kinesko-crnogorski odnosi će dostići nove korake naprijed. Crnogorci su visoki, pa su i sigurno koraci veliki.

 

Na kraju, da dignemo svoju čašu,

Za prosperitet Narodne Republike Kine,

Za kinesko-crnogorsku dobru saradnju,

Za zdravlje svih naših gostiju,

Živjeli!

Suggest to a friend   
Print