početna strana > Aktuelnosti
Ambasada NR Kine u Crnoj Gori Održala Ceremoniju uručenja Stipendije Vlade NR Kine 2019 i Prijem za ovogodišnje i bivše dobitnike stipendije
2019-08-08 23:16

Ambasada NR Kine u Crnoj Gori je 7. avgusta održala Ceremoniju uručenja stipendije Vlade NR Kine 2019 i prijem za ovogodišnje i bivše dobitnike stipendije. Predstavnici ovogodišnjih i bivših dobitnika stipendije sa roditeljima i članovima porodice, Vatroslav Belan, nacionalni koordinator Crne Gore u saradničkog mehanizma 17+1, Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorka Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvjete Crne Gore i predstavnici iz crnogorskih univerziteta su učestvovali na događaju.

Ambasador Liu Jin je čestitao dobitnicima stipendije kineske vlade i rekao da se početak njihovog studiranja u Kini poklopilo sa 70. godišnjicom osnivanja Narodne Republike Kine, i da vjeruje da će, kad studenti stignu u Kinu, osjetiti prazničnu atmosferu kineskog naroda u susret proslavi nacionalnom prazniku. Nakon nekoliko godina studiranja, sigurno će studenti vidjeti drugačiju Kinu od one u mašti i medijskim izveštajima, vidjeće da je Kina otvorena, a ne zatvorena, progresivna a ne konzervativna. Potencijal za razvoj odnosa između Kine i Crne Gore treba dalje razvijati na osnovu boljeg razumijevanja, a obrazovanje i razmjena mladih su važni načini za unapređenje razumijevanja. Ambasador Liu je ohrabrio mlade studente da u potpunosti iskoriste dragocjene mogućnosti da saznaju i razumiju Kinu, da postignu studijske uspjehe i da budu nasljednici i doprinosioci prijateljstvu dviju zemalja.

Darko Pajović, ambasador Crne Gore u Kini, Vatroslav Belan, nacionalni koordinator Crne Gore u saradničkom mehanizmu 17+1, Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorka Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvjete Crne Gore su rekli da su mogućnosti za studiranje u Kini rijetke i vrijedne i definitivno će igrati odlučujuću ulogu u oblikovanju buduće karijere i života studenata. Očekuju da će studenti iskoristiti mogućnosti i priliku, unaprijediti prijateljstvo Crne Gore u Kinu i ostvariti više komunikacija sa kineskim narodima i postati izvanredni predstavnici naroda Crne Gore u Kini.

Predstavnici studenata izrazili su zahvalnost za dragocjenu mogućnost studiranja u Kini, voljni su naučiti što više o kineskom iskustvu i znanju i služiti domovini nakon što završe studije. Predstavnici roditelja su ohrabrili studente da nauče više o kineskoj tradicionalnoj filozofiji i kulturi i da unaprijede sebe.

Tokom ceremonije, ambasador Liu je uručio prihvatna pisma dobitnicima ovogodišnje stipendije kineske vlade.

Suggest to a friend   
Print