početna strana > Aktuelnosti
Odgovor na novinarsko pitanje povodom Autoputa
2021-04-13 21:08

Autoput je najveći infrastrukturni projekat od obnove nezavisnosti Crne Gore. Ovaj istorijski projekat je od velike važnosti za dugoročni razvoj turizma, koji je pokretač crnogorske ekonomije, i za unapređenje balansiranog regionalnog ekonomskog razvoja i jačanje povezanosti Crne Gore sa susednim zemljama.

Kineske investicije na zapadnom Balkanu, su u korist jačanja ukupnog ekonomskog razvoja regiona, u korist povećanja zapošljavanja i životnog standarda, u korist ubrzavanja integracije EU, u korist povećanja uvjerenja međunarodne zajednice u razvojne perspektive regiona, u korist produbljivanja prijateljske saradnje između regiona i Kine. Takve kineske investicije pozdravljaju ne samo zemlje zapadnog Balkana, već i zemlje centralne i istočne Evrope.

Kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive, ne predstavlju prijetnju za bezbjednost države u regionu ni sa nikakvim političkim uslovima, ne miješaju se u unutrašnje stvari zemalja regiona, ne ometa investicije iz drugih zemalja. Takva saradnja je prirodno uzajamno korisna. Ono što se smatraju kineske investicije negativnim, jeste nepravedno prema Kini, nepoštovanje prema zemljama u regionu, nepogodno za održavanje regionalne stabilnosti, te će stvoriti kontradikcije i barijere, i ometati razvoj zapadnog Balkana.

Suggest to a friend   
Print