početna strana > Aktuelnosti
Odgovor na novinarsko pitanje Portparola kineskog Ministarstva vanjskih poslova povodom Autoputa
2021-04-13 23:22

13. aprila 2021. godine, Džao Liđian, portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova je na redovnoj konferenciji za štampu odgovorio novinarsko pitanje povodom Autoputa. Kompletan tekst:

South China Morning Post: Crna Gora je nedavno izrazila da se suočava sa poteškoćama u otplati kineskog duga od milijardu evra. Evropska komisija je u ponedeljak rekla da neće pomoći Crnoj Gori da vrati ovaj dug. Potpredsjednik Vlade Crne Gore rekao je ranije da bi EU trebalo da pomogne Crnoj Gori da refinansira taj dug kako bi zaštitila kandidata za članstvo u EU od zavisnosti od Kine. Kakav je komentar kineske strane? Da li je kineska strana o tome razgovarala sa Crnom Gorom ili EU?

Džao Liđian (portparol kineskog Ministarstva vanjskhi poslova): Kineska strana je primetila medijske izvještaje o tome. Kina i Crna Gora uživaju tradicionalno prijateljstvo. Poslednjih godina, odnosi između dvije zemlje uspješno se razvijaju, plodna je praktična saradnja u infrastrukturnoj i drugim oblastima. Projekat Autoputa koji ste pomenuli je od velikog značaja za život lokalnog stanovništva Crne Gore, i socio-ekonomski razvoj te zemlje. Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa Crnom Gorom i spremna je da radi zajedno sa Crnom Gorom na daljem produbljivanju uzajamno korisne saradnje koja bi donijela korist za oba naroda.

Link: https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/xwfw_665399/s2510_665401/t1868644.shtml

 

Suggest to a friend   
Print