početna strana > Aktuelnosti
Stiglo preko 200 hiljada kineskih Sinopharm vakcina u Crnu Goru
2021-05-01 15:54

Kontingent od preko 200 hiljada doza kineskih vakcina Sinopharm, koji je nabavila crnogorska strana, stigao je 1. maja u Crnu Goru. Na aerodromu dočekali su Ambasador Liu Đin, ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić.

Ambasador Liu je kazao, da današnje vakcine koje je kupila crnogorska strana, i one vakcine koje je kineska strana donirala prije dva mjeseca, nosile su sa sobom duboko prijateljstvo kineskog naroda prema narodu Crne Gore, pokazale tradicionalne prijateljske odnose naše dvije države, i ispunile obećanje Kine da će "kineska vakcina postati globalni javni proizvod". Trenutno, zadatak prevencjie i suzbijanja COVID-19 u Crnoj Gori i dalje je naporan, svi ljudi u prvoj liniji fronta, uključujući medicinsko osoblje, upravo daju sve od sebe u borbi protiv pandemije. Istovremeno, uskoro dolazi i turistička sezona, koja je veoma važna za ekonomski oporavak Crne Gore. Nadamo se da će današnje vakcine biti Crnoj Gori od velike koristi. Radujemo se da vidimo i apelujemo na sve druge strane da što ranije pružaju pomoći Crnoj Gori. Međunarodna zajednica dijeli zajedničku budućnost, te bez međunarodne saradnje, nećemo pobjediti u borbi protiv pandemije. Uvjeren sam da će narod Crne Gore sigurno pobjediti u borbi protiv pandemije što ranije!

Ambasador Liu je istakao, da su sve kineske pomoći i dugoročna saradnja sa Crnom Gorom iskrene i sa dubokim prijateljstvom, i ne predstavljaju bilo koji vid optuženih "malignih praksi". Kroz ove pomoći i saradnju, kineska strana se nada da će Crna Gora prevazići poteškoće na razvojnom putu. U potpunosti smo svjesni da je najveća poteškoća trenutno pandemija, a nije takozvana "zamka". Sve kineske pomoći i saradnja su zasnovane na jednakosti, uzajamnom poštovanju i razumjevanju, i nikad nijesu upiranje prstima, stavljenje neselektivne etikete ili neodgovorne primjedbe.

Ministarka Borovinić Bojović je kazala, da je danas u Crnu Goru stigao do sada najveći kontingent vakcina, i da se u svoje lično ime, u ime premijera Vlade, gospodina Krivokapića, zahvali gospodinu ambasadoru, njegovoj ekselenciji, građanima i građankama države Kine, Vladi i premijeru države Kine. Crna Gora je u prethodnom periodu od države Kine dobila donaciju od 30000 vakcina, koje su, takođe, u tom trenutku, bile od veoma velikog značaja. Ovaj događaj još jedna je potvrda tradicionalno dobrih, prijateljskih i iskrenih odnosa između država Kine i Crne Gore.

Suggest to a friend   
Print