početna strana > Aktuelnosti
Predsjednik NR Kine Si Đinping razgovarao sa Predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem
2021-05-26 02:28

Kineski predsjednik Si Đinping je razgovarao telefonom sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem 26. maja 2021. godine.

Si je ukazao da Kina i Crna Gora, nakon što su uspostavile diplomatske odnose, dosljedno zadržavaju međusobno političko povjerenje na visokom nivou i međusobno se podržavaju u važnim pitanjima od suštinskog interesa i velike brige obje strane. Rezultati saradnje dvije zemlje u oblastima saobraćajne infrastrukture i energetike su bogati u okviru izgradnje Pojasa i puta i Mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE). Kina i Crna Gora su se međusobno podržavale od početka izbijanja pandemije COVID-19 i pokrenule dobru saradnju u aspektima prevencije i kontrole pandemije, kao i obnove normalnog funkcionisanja. Kina je spremna da Crnoj Gori pruži pomoć u okviru svojih mogućnosti za njenu borbu protiv pandemije, da zajedno izgrade Zajednicu zdravlja čovječanstva.

Suočavajući s pandemijom i velikim promjenama koje nijesu obilježene posljednih sto godina, Kina želi da sa Crnom Gorom nastavi da produbljuje prijateljstvo, te da jača međusobno političko povjerenje, kao i praktičnu saradnju u izgradnji infrastrukture i u drugim oblastima, radi napretka bilateralnih odnosa, sve u korist dva naroda, istakao je Si. Dvije strane treba da nastave blisku saradnju u multilateralnim poslovima, zajedno da štite međunarodnu pravdu, kao i da zajedno izgrade Zajednicu zajedničke budućnosti čovječanstva.

Si je istakao: "Postigao sam široki konsenzus sa Vama i prisutnim liderima drugih zemalja na samitu lidera Kine i zemalja CIE i napravio važan plan za razvoj saradnje u okviru tog mehanizma. Ove godine se obilježava Godina zelenog razvoja i zaštite ekološke sredine u saradnji Kine i zemalja CIE. Kina podržava pozitivnu ulogu Crne Gore kao vodeće zemlje na tom planu i spremna je da sa Crnom Gorom realizuje konsenzus i rezultate postignute na Samitu, kako bi bio nastavljen kontinuirani razvoj saradnje Kine i zemalja CIE.

Đukanović je čestitao na 100-o godišnjici osnivanja Komunističke partije Kine, izražavajući da pod snažnim vođstvom predsjednika Si Đinpinga, Kina je postigla velike rezultate u razvoju, vjerujući da pod vođstvom KPK, Kina će postići nove i veće uspjehe. Crna Gora i Kina njeguju duboko prijateljstvo, pravi su i iskreni prijatelji. Crna Gora cijeni što Kina uvijek drži princip da su zemlje ravnopravne bez obzira na veličinu, poštujući razvojni put koji su zemlje same izabrale. Crna Gora se zahvaljuje Kini na dragocjenoj podršci ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore i pomoći u borbi protiv COVID-19. Inicijativa Pojas i put donosi važne prilike i praktične koristi Crnoj Gori i zemljama centralne i istočne Evrope. Crna Gora želi sa Kinom nastaviti unaprijeđenje saradnje u poljima infrastrukture, trgovine, obrazovanja, kulture, turizma i drugim oblastima, te očekuje investicije većeg broja kineskih kompanija. Crna Gora je spremna da promoviše dublji razvoj Mehanizma saradnje Kine i zemalja CIE, te da odlučno čuva multilateralizam, rekao je Đukanović, izražavajući uvjerenje u prosperitetniji razvoj buduće saradnje između Crne Gore i Kine, ali i u Mehanizam saradnje zemalja CIE i Kine.

Suggest to a friend   
Print