početna strana > Aktuelnosti
Ambasador Liu Đin prisustvovao seminaru "EU, Kina i Zapadni Balkan: izazovi i perspektive za dalju integraciju"
2021-05-27 23:28

 

 

Ambasador Liu Đin prisustvovao je seminaru "EU, Kina i Zapadni Balkan: izazovi i perspektive za dalju integraciju" organizovan od strane Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Univerziteta Crne Gore 27. maja. Ambasador Liu održao je govor na temu Kina, Crna Gora i EU, tripartitnu saradnja za zajedničke koristi.

Ambasador Liu je kazao, da se odnosi između Kine i Crne Gore zasnivaju na jednakosti, uzajamnom povjerenju i koristi, otvorenosti, transparentnosti, te inkluzivnosti i inovacijama. Kina poštuje razvojnu strategiju Crne Gore za pridruživanje EU, a bilateralna praktična saradnja se stabilno razvija u okviru Mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE), koji pogoduje ranom pristupanju Crne Gore EU. Kina nema geopolitičke ambicije u Crnoj Gori i na zapadnom Balkanu, niti namjerava da se takmiči sa EU i vrši uticaj. Ove godine se obilježava stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Kine. Na osnovu efikasne kontrole pandemije COVID-19, Kina će nastaviti da vodi mirnu spoljnu politiku i zalaže se za viši nivo otvaranja, što će Crnoj Gori i zapadnom Balkanu donijeti nove razvojne mogućnosti.

Ambasador Liu je istakao da Kina i EU nijesu institucionalni rivali, već saradnički partneri. Nakon pandemije, želja za unaprijeđenjem ekonomskog i socijalnog razvoja na zapadnom Balkanu postaće još hitnija. Kina i Evropa imaju ogroman prostor i potencijal za saradnju u regionu. Na osnovu koncepta Zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva, Kina je spremna da aktivno sprovodi tripartitnu saradnju sa EU u borbi protiv pandemije, te u oblastima infrastrukture, zelenog razvoja i digitalne ekonomije i zajednički pomogne razvoju zapadnog Balkana.

Suggest to a friend   
Print