početna strana > Aktuelnosti
KPK još mlada nakon 100. godišnje težnje za preporodom Kine, Kina i Crna Gora da nastave pisati prekrasnu priču o prijateljstvu
2021-07-03 16:42

3. jula, ambasador Liu Đin objavio je autorski članak--"KPK još mlada nakon 100. godišnje težnje za preporodom Kine, Kina i Crna Gora da nastave pisati prekrasnu priču o prijateljstvu" na crnogorskim medijima. Kompletan tekst:

U julu ove godine, postoje dva jubilarna događaja, jedan se odnosi na Kinu, drugi na kineskocrnogorske odnose. Komunistička partija Kine je 1. jula proslavila svoj stoti rođendan, Kina i Crna Gora će 6. jula proslaviti 15. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Povodom tih dvaju događaja, mnogi crnogorski prijatelji su Ambasadi uputili čestitke i podijelili radost sa nama, što predstavlja podršku Kini, i dragocjenost prijateljstva između dvije zemlje.

Kina je pod vođstva KPK-a postigla razvojna dostignuća

Prije jednog vijeka, Kina je bila siromašna i slaba zemlja, a kineski narod se patio zbog toga što je Kina bila okružena velikim silama i vojskovođe su se međusobno sukobljavale. Nakon svog osnivanja, KPK uvijek ustrajava u težnji za srećom građana i preporodom kineskog naroda. Uz svo nastojanje KPK-a, Kina je postigla nacionalnu nezavisnost i narodno oslobođenje, pronašla je put razvoja koji odgovara njenim nacionalnim uslovima. Kroz reformu i otvaranje prema svijetu, KPK konačno je postigla svoj prvi stogodišnji cilj, i na sveobuhvatan način izgradila dobrostojeće društvo, te po prvi put u kineskoj istoriji iskorijenila apsolutno siromaštvo.

Centralni komitet KPK-a na čijem je čelu kineski predsjednik Si Đinping, vodeći kineski narod iz svih etničkih grupa širom zemlje, velikim naporima doveo je socijalizam sa kineskim karakteristikama u novi period. Danas, Kina je druga najveća svjetska ekonomija, i najveća zemlja po vanjskoj trgovini i deviznim rezervama, a stopa kineskog doprinosa svjetskom ekonomskom rastu je viša od 30%. Životni standard Kineza znatno se poboljšao, više od 400 miliona ljudi su u grupi sa srednjim prihodima, a Kinezi imaju više povjerenja u budući razvoj zemlje, te preporod Kine kao nepovratan istorijski proces. Činjenice su dokazale da je KPK ispravan izbor kineske istorije i naroda. Vođstvo KPK-a steklo je podršku kineskog naroda, što pogoduje stabilnosti i održivom razvoju zemlje.

Koncept vladavine KPK-a utemeljen je u kineskoj kulturnoj tradiciji i kontinuirano se unapređuje i razvija u praksi državnog upravljanja. Ukratko, jezgro tog koncepta je, u zemlji je "narod najvažniji", te u odnosima sa inostranstvom "mir najvažniji", kao što je Mao Zedong rekao, "da služimo narodu", i "izgradnja Zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva", koju je inicirao predsjednik Si Đinping. Ova uspješna iskustva u državnom upravljanju proširila su mogućnost za zemlje u razvoju da realizuju svoju modernizaciju, i kineskom mudrošću doprinijela rješavanju izazova sa kojima se suočava cijelo čovječanstvo.

Razvoj i napredak Kine nove su prilike za kineskocrnogorske odnose

Prije 15 godina, ubrzo nakon što je Crna Gora obnovila nezavisnost, Kina i Crna Gora uspostavile su diplomatske odnose na ambasadorskom nivou. U proteklih 15 godina, dvije zemlje su se pridržavale koncepta multilateralizma, uzajamnog poštovanja, jednakosti i uzajamne koristi, i uvijek su promovisale razvoj bilateralnih odnosa iz strateške i dugoročne perspektive. Kina se nikada nije miješala u unutrašnje poslove Crne Gore, te je poštovala crnogorsku nacionalnu razvojnu strategiju pridruživanja Evropskoj uniji. Takođe je Crna Gora uvijek podržavala Kinu o pitanjima koja se tiču njenih suštinskih interesa Kine. Posljednjih godina, bilateralna trgovina je snažno porasla. Uprkos uticaju pandemije u 2020. godini, obim bilateralne trgovine i dalje se povećao za oko 30% više nego godinu prije. U okviru inicijative Pojas i put i Mehanizma saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, saradnja dvije zemlje uspješno se razvija u oblastima infrastrukture, energetike, zaštite životne sredine i u drugim oblastima. Kulturne razmjene su sve češće, mnogi crnogorci počeli su da uče kineski jezik i kulturu na Institutu Konfucije. Sve više crnogorskih studenata studira na kineskim univerzitetima, a Crna Gora je postala popularna destinacija za kineske turiste. Od početka pandemije COVID-19, Kina i Crna Gora udružile su se u borbi protiv pandemije i ostvarile uspješnu saradnju u pogledu razmjene iskustava i obezbjeđivanja medicinskih materijala.

Kina je već ušla u novu razvojnu fazu, primijeniće nove razvojne koncepte, izgradiće novi razvojni model i založiće se za otvaranje prema svijetu na viši nivo, što će zemljama iz cijelog svijeta, uključujući i Crnu Goru, pružiti šire perspektive za saradnju i više razvojnih mogućnosti. Kina će i dalje podržati multilateralizam, međunarodni sistem na čijem su čelu Ujedinjene nacije i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu, kako bi doprinijela svjetskom miru i održivom prosperitetu.

Pandemija neće ometati brzi razvoj Kine i stabilan napredak kineskocrnogorskih odnosa. Kontinuirani napredak Kine postaće nova prilika za budući razvoj bilateralnih odnosa. I Kina i kineskocrnogorski odnosi stoje na novom istorijskom polazištu, dvije zemlje upravo preuzimaju važan zadatak promocije ekonomskog i socijalnog razvoja i poboljšanja blagostanja građana. Kina je spremna da sarađuje sa Crnom Gorom, iskoristi priliku proslave 15. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa i da produbljuje praktičnu saradnju u raznim oblastima u korist dvije države i naroda.

Suggest to a friend   
Print