početna strana > Aktuelnosti
Ambasador Liu Đin prisustvovao panelu na temu "Šta poslije pandemije - da li su potrebne nove vrste globalne saradnje?"
2021-07-06 22:22

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore održalo je 6. jula Panel na temu "Šta poslije pandemije - da li su potrebne nove vrste globalne saradnje?" u okviru XIV Ljetnje škole za mlade diplomate Gavro Vuković.

Ambasador Liu rekao je da se današnji dan poklapa sa 15. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Crne Gore, a prijateljska saradnja na obostranu korist dvije države suštinski predstavlja multilateralizam. Globalna saradnja u post-covid periodu mora podržati koncept multilateralizma koji karakterišu uzajamno poštovanje, jednak tretman, pravičnost i uzajamna korist.

Ambasador Liu rekao je da se multilateralizam suočava sa izazovima, a poštovanje multilateralizma zahtjeva jasnu definiciju koncepta multilateralizma, kako je ovaj koncept ne bi bio pogrešno shvaćen. Istinski multilateralizam je održavanje međunarodnog sistema sa Ujedinjenim nacijama kao jezgrom i međunarodnog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu. Iako Kina i Evropa u kojoj se nalazi Crna Gora imaju različite kulturne tradicije, obije su posvećene održavanju istinskog multilateralizma, aktivno učestvujući u međunarodnoj saradnji kao što su klimatske promjene i sajber-sigurnost i neprestano pružajući mudrost i rješenja za poboljšanje globalnog upravljanja.

Ambasador Liu naglasio je da Kina insistira na sopstvenoj nezavisnosti, reformi i otvaranju. Kina njeguje multilateralizam, ima višestruke koristi od ovog koncepta, i doprinosi njegovom razvoju. Kina gradi novi model razvoja, promovišući viši nivo reformi i otvaranje, postižući viši nivo win-win saradnje, i nastavljajući da doprinosi globalnom ekonomskom oporavku u post-covid periodu.

Panel je dio XIV Ljetnje škole za mlade diplomate Gavro Vuković, organizovane od strane Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore. Na panelu su učestvovali crnogorski ministar vanjskih poslova i ambasadori Rusije, SAD, Francuske i drugi.

Suggest to a friend   
Print