početna strana > Aktuelnosti
Ambasada Kine u Crnoj Gori održala prezentaciju filma "Zeleni kineski san"
2021-09-29 03:35

Povodom predstojećeg Dana državnosti Narodne Republike Kine, kineska ambasada u Crnoj Gori 29. septembra održala je online projekciju filma "Zeleni kineski san"- priču o kineskim reformama i otvaranju kroz ekološku obnovu. Projekciji filma su prisustvovali crnogorski srednjoškolci, studenti, predstavnici organizacija civilnog društva, ekoloških organizacija i Ambasade.

Ambasada je povodom obilježavanja 30 godine od proglašenja za ekološku državu Crne Gore prezentovala film o ekologiji, a mladi su razmjenili prakse dvije države u oblasti zaštite životne sredine i doprinose koje mladi mogu u tome dati. Jiaqi Yan, ataše u Ambasadi NR Kine u Crnoj Gori, obratio je prisutnima i upoznao ih o modelu kineske reforme i otvaranju, kao i o istoriji ekonomskog razvoja, te podijelio informacije o saradnji dvije države u oblasti obnovljivih izvora energije i projektima ekološke infrastrukture. Naglasio je važnu ulogu koju Crna Gora može odigrati kao vodeća zemlja u mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u oblasti zaštite životne sredine.

Učesnici su zainteresovani za ekološko stanje i visoke tehnologije za zaštitu životne sredine Kine, te su izrazili da su upoznali Kinu iz drugačije perspective. Mnogi od učesnika izrazili su želju da studiraju i žive u Kini, istraže čari drevne orijentalne zemlje, te da će učestvovati na više razmjena sa kineskim istogodišnjacima, kako bi promovisali saradnju u oblasti zaštite životne sredine između dvije zemlje.

Suggest to a friend   
Print