početna strana > Aktuelnosti
Kina izrađuje masterplan razvoja u narednih 30 godina
2021-10-01 15:26

1. oktobra, ambasador Liu Đin objavio je autorski članak--"Kina izrađuje masterplan razvoja u narednih 30 godina" na crnogorskim medijima. Kompletan tekst:

Danas se obilježava 72. godišnjica od osnivanja Narodne Republike Kine. Ova godina poklapa se sa 100. godišnjicom osnivanja Komunističke partije Kine. Ostvarili smo svoj prvi stogodišnji cilj, u potpunosti izgradili dobrostojeće društvo i istorijski riješili problem apsolutnog siromaštva. Do 100. godišnjice osnivanja NR Kine, Kina će postati prosperitetna, demokratska, civilizovana, skladna i lijepa moderna socijalistička zemlja. Ovo je naš drugi stogodišnji cilj.

Kao velika država sa 1,4 milijarde stanovnika, sveukupna modernizacija Kine biće podvig u procesu civilizacije čovječanstva, a njen uticaj na svijet će nesumnjivo biti ogroman i pozitivan.

Ovo je masterplan zajedničkog prosperiteta. Iako je Kina već druga ekonomija na svijetu, u zemlji i dalje postoje razlike u regionalnom razvoju i urbano-ruralnom razvoju i raspodjele prihoda. Istorija razvoja NR Kine i volja naroda pokazuju da zaostalost nije socijalizam, a polarizacija društva takođe nije socijalizam. Da bi se ljudima zaista omogućilo da imaju osjećaj sreće i dobiti, potrebno je postići pravičnost, pravdu, harmoniju i civilizaciju i zajednički prosperitet za cijelo društvo.

Ovo je masterplan ekološke države. Kina ima ogromnu teritoriju i bogat biodiverzitet, koja je njegovala pet hiljada godina civilizacije kineske nacije. Poučeni iskustvom i lekcijom od industrijalizacije, krenućemo putem zelenog i održivog razvoja, ostavljajući čist i lijep dom budućim generacijama. Kina se obavezuje da će se truditi da postigne vrhunac emisije ugljenika do 2030. godine i ugljeničnu neutralnost do 2060. To je upravo odgovornost prema sebi i svijetu, a to je mjera za koegzistenciju ljude i prirode.

Ovo je masterplan mirnog razvoja. Kineski razvoj neće ići putem kolonijalne agresije ni spoljne ekspanzije, niti imati stari i uskogrudni pogled na osnovu igre nulte sume. Težnja za mirom i harmonijom duboko je ukorijenjena u vrijednosti kineske nacije. Kina se oduvijek zalagala za izgradnju Zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, a pandemija je učinila ovaj koncept popularniji. Kineski razvoj ima koristi od globalne saradnje i zahtijeva mirno međunarodno okruženje, razvijena Kina će potaknuti svjetski mir i saradnju i promovisati dobrobit cijelog čovječanstva.

Nakon 72 godine razvoja, posebno nakon reformi i otvaranja, Kina je ušla u novu fazu razvoja. Preporod kineskog naroda već je nepovratan istorijski proces. Težnja i kreativnost kineskog naroda za boljim životom i dalje raste. Globalna tehnološka i industrijska revolucija će otkriviti beskonačne mogućnosti. Kina će težiti novom razvojnom konceptu--inovacija, koordinacija, zelena ekonomija, otvorenost i dijeljenje, i korak po korak će formirati novi razvojni model, u čemu je domaći ekonomski ciklus glavni oslonac, dok se domaći i međunarodni ciklusi međusobno promovišu, te promovisati visokokvalitetni razvoj, i postići drugi stogodišnji cilj.

Iako koronavirus nije eliminisan, kineska vlada koordinira sprečavanje epidemije i ekonomski razvoj, efikasno je kontrolisala epidemiju, a svoj narod živi i radi u miru i zadovoljstvu. U prvoj polovini ove godine BDP je porastao za 12,7%, stopa rasta je među prvim u najvećim svjetskim ekonomijama. Istovremeno, podržavamo koncept Zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo i aktivno ostvarujemo međunarodnu saradnju u borbi protiv epidemije. Pružili smo hitnu pomoć za više od 150 zemalja i 13 međunarodnih organizacija, i vakcine za 106 zemalja i 4 međunarodne organizacije. Do kraja ove godine, Kina će svijetu isporučiti ukupno 2 milijarde doza vakcine.

Kina i Crna Gora nisu samo pouzdani partneri, već i promoteri mirnog razvoja čovječanstva. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 15 godina, dvije zemlje su se uvijek međusobno poštovale i pomagale. Samit lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope održan u februaru ove godine, bio je fokusiran na jedinstvo u borbi protiv epidemije, praktičnu saradnju, povezivanje, zelenu ekonomiju i inovacije. Kina je najavila da će u narednih 5 godina iz zemalja CIE uvoziti robu u vrijednosti većoj od 170 milijardi dolara. Kina je spremna da podijeli nove razvojne mogućnosti i benifite sa zemljama CIE, uključujući Crnu Goru.

Prema mom mišljenju, u post-COVID periodu, Kina i Crna Gora imaju potencijale u proširenju praktične saradnje u oblastima poljoprivrede, visoke tehnologije, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, kao i u okviru inicijative "Pojas i put" i saradnje Kine i CIE. Ključ je u tome što se treba ozbiljno pripremiti i preduzeti aktivne mjere za promovisanje ostvarivanja višeg nivoa obostrane koristi za dvije države i naroda.

Suggest to a friend   
Print