početna strana > 图片新闻
Intervju Ambasadora Liu Đin za portal Analitika
2021-09-09 15:40

Pitanje 1: Iako po većini karakteristika potpuno različite, Kina i Crna Gora mogu naći mnogo prostora za zajedničko djelovanje. U kojoj mjeri smatrate da je ostvarena institucionalna saradnja i gdje vidite da postoji prostor za dalje djelovalje?

Odgovor 1: Kina i Crna Gora jesu različite u nacionalnim i istorijskim uslovima, sistemima i kulturama i drugim oblastima, međutim, rezultati saradnje proteklih 15. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, pokazuju da te razlike ne utiču na stabilan razvoj bilateralnih odnosa, jer imamo mudrost i duh da uzajamno poštujemo naše razlike. Istovremeno, treba takođe vidjeti da postoji mnogo sličnosti između Kine i Crne Gore, odnosno težnje dva naroda za boljim životom, pozitivna želja dvije Vlade i svih društvenih slojeva da se razvije obostrano korisna saradnja, kao i zajednički interesi dvije države.

Od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ministarstva zadužena za diplomatiju, ekonomiju, kulturu, obrazovanje, nauku i tehnologiju i zdravstvo Kine i Crne Gore nesmetano sarađuju, postoje Mješovite komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju, i za naučnu i tehnološku saradnju, potpisani su Sporazumi o kulturnoj i obrazovnoj saradnji, što su pružile institucionalne garancije za međusobnu razmjenu i saradnju.

Potpuno se slažem sa stavom da postoji još mnogo prostora za saradnju dvije zemlje, poput izvoza crnogorskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, saradnje u oblastima ekologije i zaštite životne sredine, digitalne ekonomije i obnovljive izvore energije. Osim toga, postoje i mnogi potencijali za Kinu i Crnu Goru u Mehanizmu „Pojas i put“ i Saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u različitim oblastima.

Epidemija koronavirusa, u proteklom periodu jeste objektivno uticala na razmjenu i saradnju, ali znamo da su sve restriktivne mjere privremene. U narednom periodu nam predstoji da održavamo komunikaciju, skupimo snagu, stvorimo uslove i potpuno se pripremimo za razmjenu i saradnju nakon okončanja epidemije koronavirusa. Vjerujem da će onaj koji bude najspremniji tokom epidemije, prvi izaći sa startne linije nakon epidemije.

Pitanje 2: Vaš mandat u Ambasadi NR Kine u Podgorici dijelom se poklopio sa brojnim izazovima sa kojima se Crna Gora suočava. Jedan od najvećih je borba protiv pandemije, kao i ekonomskih posljedica koje je prouzrokovala, a drugi, takođe izražen, je politička promjena. Na koji način je to uticalo na Vašu ulogu i planirane aktivnosti?

Odgovor 2: Da, najveći izazov je borba protiv epidemije. Na sreću, izazove smo pretvorili u prilike. Tokom epidemije koronavirusa, Kina i Crna Gora međusobno se pomažu, sarađuju, jačaju razmjenu povodom iskustva i aktivno sprovode zajedničku borbu protiv koronavirusa i njegovih posljedica, u korist oba naroda. Takođe je vrijedno cijeniti da naša zajednička saradnja u potpunosti pokazuje duboko tradicionalno međusobno prijateljstvo. Suočeni sa teškoćama, možemo vidjeti ko je iskreni prijatelj i pouzdan partner. Sjećam se kada su, na početku epidemije koronavirusa, organi Vlade Crne Gore, Olimpijski komitet i Glavni grad Podgorica pružili vrijedne mogućnosti ženskoj vaterpolo reprezentaciji Kine, tokom priprema za Olimpijske igre u Tokiju. Ovo je jedna od lijepih priča o prijateljstvu Kine i Crne Gore.

U Crnoj Gori su prošle godine održani parlamentarni izbori, što je veliki događaj u crnogorskom političkom životu. Od formiranja novog parlamenta i Vlade, uspostavili smo dobru komunikaciju kako bismo zajednički dogovorili i promovisali mogućnosti održavanja i razvoja odnosa između dvije države. Nema sumnje da je to konsenzus obije strane.

Dosljedan stav kineske diplomatije je da se nikada ne miješa u unutrašnja pitanja drugih država i poštuje nezavisne odluke građana drugih država. Iskreno se nadamo da Crna Gora ima političku stabilnost, ekonomski razvoj i društvenu harmoniju, što je posebno važno u suočavanju sa dvostrukim izazovima epidemije koronavirusa i njenih posljedica.

Pitanje 3: Politička previranja, protesti i nestabilnost karakterišu crnogorsko društvo posljednjih nekoliko mjeseci. Neke ambasade u Crnoj Gori skreću pažnju svom diplomatskom osoblju i državljanima koji ovdje borave na dodatni oprez. Da li kod Vas postoji razlog za zabrinutost?

Odgovor 3: U Crnoj Gori sam već 3 godine i sa zadovoljstvom mogu konstatovati da narodi Kine i Crne Gore imaju tradicionalno i duboko prijateljstvo. Državljani Kine, koji žive u Crnoj Gori oduvijek su bili intergrisani u lokalnim zajednicama. Kineske kompanije koje posluju u Crnoj Gori, ulažu i promovišu saradnju između dvije države i doprinose razvoju Crne Gore i poboljšanju životnog standarda. Očekujem da će nakon epidemije, više turista iz Kine doći u Crnu Goru da uživaju u prekrasnoj prirodi i da osjete gostoprimstvo crnogorskog naroda.

Pitanje 4: Kako Kina posmatra proces evropskih integracija Crne Gore i šta će, kada jednog dana postane punopravna članica EU, taj status značiti za Kinu?

Odgovor 4: Kao prijateljska zemlja Crne Gore, Kina polazi od svoje dosljedne vanjske politike, u potpunosti poštuje razvojni put koji je odabrala Crna Gora i drago vidjeti sa zadovoljstvom gleda kontinuirani napredak Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Kineskoj strani je takođe drago vidjeti razvoj EU i insistira da su Kina i EU partneri, a ne rivali. Dvije strane trebaju raditi zajedno kako bi dale odgovarajući doprinos svjetskom miru i razvoju.

Pridruživanje Crne Gore Evropskoj Uniji, nije u suprotnosti sa politikom Crne Gore prema Kini. Za Kinu, članstvo Crne Gore u EU znači da Crna Gora, ne samo da može dalje razvijati saradnju sa Kinom, već može imati i konstruktivniju ulogu u promovisanju saradnje između Kine i EU.

Pitanje 5: Takođe, koliko je učlanjenje u NATO uticalo na percepciju Crne Gore u kineskoj spoljnoj politici?

Odgovor 5: Ono što želim naglasiti je da su odnosi Kine i Crne Gore zreli, prijateljski i obostrano korisni. Na ove odnose ne bi trebala da utiče unutrašnja politika Crne Gore, niti bi se, trebali miješati vanjski faktori.

Članstvo Crne Gore u NATO savezu je njen strateški izbor, koji Kina u potpunosti poštuje. Shodno tome, politika Kine prema Crnoj Gori se nije mijenjala od tog trenutka.

NATO je proizvod Hladnog rata. Shodno trenutnoj međunarodnoj situaciji, NATO bi trebao biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti i ne bi se trebao baviti vanjskim poslovima sa hladnoratovskim mentalitetom, uključujući pitanja vezanih za Kinu. Vjerujemo da će Crna Gora, kao zemlja sa tradicionalnom samopoštovanjem, samostalno odlučiti i usmjeriti svoj spoljnopolitički kurs, uključujući i kurs prema Kini.

Pitanje 6: Kako Kina percipira postojeće procese na Zapadnom Balkanu i sa kog aspekta Vam je ovaj region najinteresantniji?

Odgovor 6: Kina sa državama Zapadnog Balkana uglavnom gaji tradicionalne i prijateljske odnose, i Kina nikada sa zemljama Zapadnog Balkana nije imala istorijskog ili savremenog sukoba interesa. Kina poštuje nezavisne izbore naroda Zapadnog Balkana i zadovoljna je vidjeti da su države u regionu posljednjih godina ostvarile stalni napredak u procesu evropskih integracija.

Postoje špekulacije, koje dolaze iz Zapada, da je Kina posljednjih godina ojačala odnose sa zemljama Zapadnog Balkana sa ciljem da proširi „maligni uticaj“ i uključi se u „strateški prodor“. Želim da jasno naglasim, da je uticaj Kine u regionu pozitivan, a prijateljski odnosi između Kine i zemalja u regionu tradicionalni, dugoročni i vremenski dokazani. Ovi odnosi su volja naroda svih država, i ispravan izbor Vlada država u regionu, u skladu sa trendom vremena, i na osnovu jednakosti, uzajamne dobrobiti i nezavisnosti, i kao odgovor na volju naroda. Ja i drugi Ambasadori Kine u regionu vršimo svoju dužnost da promovišemo sveukupni razvoj prijateljskih i saradničkih odnosa između Kine i Zapadnog Balkana.

Pitanje 7: Na globalnoj sceni, a posebno kod dijela zapadnih lidera proteklih godina moglo se uočiti svojevrsno „zastrašivanje“ kineskim uticajem, kako političkim, tako i ekonomskim. To se, dijelom, reflektovalo i na domaću scenu. U kojoj mjeri ste uočili promjene u komunikaciji i odnosu prema Vašoj zemlji među domaćim zvaničnicima?

Odgovor 7: Različite civilizacije i različiti sistemi imaju svoje prednosti, i svi oni imaju od čega naučiti, i trebali bi biti u zajedničkom miru. Različitost nije razlog za strah, neznanje jeste. “Strah” od kineskog “uticaja” uglavnom je posljedica nerazumevanja Kine. U određenim strukturama, ipak ovi strahovi i “zastrašivanje” su namjerni, sa ciljem da se Kina prikaže kao neprijatelj, kako bi postigli svrhu ujedinjenja svojih saveznika. Nažalost, takve strukture su izabrale pogrešnu metu, a metod djelovanja i retorika je takođe pogrešna, staromodna i slaba. Jedini rezultat tog djelovanja je razotkrivanje njihovog nedostatka samopouzdanja i zagarantovan neuspjeh.

Kao odgovorna velika zemlja, Kina uvijek vodi nezavisnu i mirnu vanjsku politiku i posvećena je izgradnji Zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva. Kina se ne miješa u unutrašnju politiku drugih zemalja, ali takođe neće prihvatiti zlonamjerne optužbe i neosnovane klevete drugih zemalja, o kineskim unutrašnjim poslovima.

Što se tiče mojih ličnih doživljaja, uvjeren sam da većina crnogorskih zvaničnika i narod generalno ima prijateljski, racionalan i iskren stav prema Kini i da za takav stav isključivo može imati kontinuitet, te da ne može biti iznevjeren i pogrešno iskorišćen. Naravno, postoje određena nerazumijevanja prema Kini, što je normalno, a to nam ukazuje da je veoma važno ojačati međusobne razmjene i povećati razumijevanje na osnovu nepristrasnosti, prijateljstva i objektivnosti.

Pitanje 8: Gdje smatrate da su, pored kapitalnih projekata, najveći potencijali za ekonomsku saradnju?

Odgovor 8: U proteklih 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, Kina i Crna Gora su uspješno sarađivale u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike, u okviru mehanizma „Pojas i put“ i saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Postoji veliki potencijal za saradnju između Kine i Crne Gore u mnogim oblastima. Daću samo dva primjera. Uzimajući obzir povećanja saradnje u oblasti poljoprehrambenih proizvoda, kineska ambasada upravo aktivno podstiče crnogorsku stranu da podnese zahtjev za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu. Mislim da bi bila šteta da crnogorski brendovi ne postoje na velikom kineskom potrošačkom tržištu. Što se tiče saradnje u oblasti visoke tehnologije, Kina je među prvim zemljama na svijetu sa razvijenom tehnologijom, a svrha kineskog razvoja nauke i tehnologije nikada nije bila nadgledanje drugih država, već olakšavanje života. Crnogorski prijatelji su možda primijetili da je u šoping mal-u“Delta City” u Podgorici ove godine otvorena Xiaomi prodavnica, u kojoj se prodaju pametni uređaji visoke tehnologije i “smart home” kućni aparati. Tržišni udio Xiaomi mobilnih telefona je bio na prvom mjestu u Evropi sa stopom od 25,3 % u drugom kvartalu ove godine, a crnogorski potrošači su dobrodošli da uživaju u pogodnost kineskih visokotehnoloških proizvoda u svom životu.

Pitanje 9: Jedna od ključnih oblasti na koju se odnosi stvaranje klime pomenute u prethodnom pitanju je zaduživanje kod Exim banke i izgradnja auto-puta za koji je angažovana CRBC. Kako u tom kontekstu posmatrate refleksiju na odnose dviju zemalja, uzevši u obzir da dio domaćih zvaničnika otvoreno upozorava na mogućnost da Kina postane vlasnik dijela crnogorske teritorije? Da li u toj priči ima preuveličavanja, proizvoljnih ocjena ili drugih elemenata zasnivanih na nepoznavanje odredbi ugovora? Da li smatrate da se tim pitanjem manipuliše i na koji način?

Odgovor 9: Pitanja u vezi auto-puta u Crnoj Gori, posebno pitanje u vezi kineskog kredita, prilično su ispolitizovana. Određeni akteri, posebno iz Zapada, stvorili su „zamku duga“, zlonamjerno pogrešno tumačeći tekst Ugovora, stvarajući zavjeru za diskreditaciju Kine i umanjujući kredibilitet Crne Gore na međunarodnom tržištu. Primijetio sam da su to isti ljudi koji su tada odbili da Crnoj Gori daju potreban kredit, jer su smatrali da Crna Gora nije dostojna posjedovanja auto-puta, a sada kažu da je Kina dala kredit Crnoj Gori za izgradnju auto-puta, sa ciljem dovođenja Crne Gore u zamku.

Vrijedno je ozbiljnog razmatranja od strane prijatelja u Crnoj Gori. Tekst ugovora u vezi auto-puta već je objavljen na vebsajtu, a odnosi Kine i Crne Gore su otvoreni i transparentni i nema skrivenih tajni. Pozitivan značaj auto-puta za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore je veliki, pomažući u poboljšanju neravnoteže regionalnog ekonomskog razvoja, i jačanju povezanosti Crne Gore sa drugim zemljama, kao i njenoj evropskoj integraciji. Ovo je konsenzus svih društvenih slojeva u Crnoj Gori, koji treba da bude nepokolebljiv i neiskrivljen.

Pitanje 10: Osim na političkom i ekonomskom planu Kina je velikom broju zemalja idealan partner za saradnju u oblasti nauke, kulture i umjetnosti. U kojoj mjeri u odnosu na potencijale smatrate da se ta saradnja odvija sa Crnom Gorom i gdje vidite najviše prostora za njeno unapređenje?

Odgovor 10: Kina i Crna Gora imaju blisku saradnju u različitim oblastima kao što su kultura, obrazovanje, turizam, sport, umjetnost i zdravstvo, sa vidljivim i predvidljivim plodnim rezultatima i velikim potencijalima. Veoma sam srećan što vidim da se turizam u Crnoj Gori oporavlja ove godine. Nadam se što bržem okončanju aktuelne epidemije i sve većem broju kineskih turista koji posjećuju Crnu Goru. Prije epidemije, vrhunske umjetničke grupe iz Kine došle su u Crnu Goru da organizuju perfomans tokom lunarne Nove godine. Čak i tokom epidemije, kineski slikari, pjesnici i muzičari takođe su učestvovali u mnogim aktivnostima. Na primjer, u prethodnom periodu, kineski mladi muzičari učestvovali su na “China Stage” u okviru tradicionalnog kulturnog festivala “Kotor Art”. Kineski slikar koji živi u Evropi održao je izložbu u galeriji Gayo u Tivtu, a kineski pjesnici učestvovali su tokom “Ratkovićeve večeri poezije”. Mnogi građani Crne Gore išli su u Kinu radi razmjene, možda mnogi znaju da u kineskom gradu Hangzhou živi crnogorski dizajner nakita koji je našao inspiraciju iz kineske kulture i stvorio izuzetni dizajn dijamanata. Pretpostavka humanističke saradnje je jačanje razmjene osoblja, a kada su "in person" razmjene ograničene, interakcije “online” treba inovativno održavati i aktivno sprovoditi.

Pitanje 11: Učenje kineskog jezika postaje sve popularnije, a postoji interesovanje i za mentalnu aritmetiku SuanPan. Kojim još znanjima možemo obogatiti formalne i neformalne edukativne procese u saradnji Ambasade i domaćih institucija?

Odgovor 11: Veoma sam srećan što vidim da sve više prijatelja iz Crne Gore uči kineski i razumije kinesku kulturu. Mislim da će ovo imati veliku ulogu u jačanju razumijevanja i prijateljstva između dva naroda. S druge strane, to takođe pokazuje da mladi u Crnoj Gori imaju međunarodnu perspektivu kao i prate trend vremena. Institut Konfučije na Univerzitetu Crne Gore, uprkos poteškoćama epidemije koronavirusa, uvijek je u funkciji. Studenti koji su dobili stipendije kineske Vlade, počeli su već online nastavu na kineskim univerzitetima.

Vjerujem da će Kina i Crna Gora imati više prostora za saradnju u mnogim oblastima nakon epidemije. Uvjeren sam da je kultura najbolja veza između dva naroda. Kineska ambasada takođe aktivno predstavlja kinesku kulturu. Pozivam čitaoce da nas zaprateTwitter nalog @ChineseEmbinMNE, kako bi učestvovali u zanimljivim kineskim kulturnim aktivnostima i osvojili razne nagrade .

Suggest to a friend   
Print