početna strana > 图片新闻
Novi put Kine, nove mogućnosti za razvoj
2022-10-01 10:00

Autorski tekst Nj.E. ambasadora Fan Kun

Prilikom nedavne zvanične posjete predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela Pekingu, predsjednik Si Đinping istakao je da Kina oduvijek posmatra i razvija odnose sa Evropskom unijom iz strateške i dugoročne perspektive i da je spremna da jača komunikaciju i koordinaciju sa EU u cilju promovisanja stabilnog i dugoročnog razvoja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i EU. Kina očekuje da joj Evropska unija postane važan partner na putu modernizacije u kineskom stilu i da zajednički dijele koristi i prednosti ogromnog kineskog tržišta. Predsjednik Mišel istakao je da je EU spremna da bude pouzdan i predvidljiv partner Kini, te da je voljna da nastavi da unaprijeduje proces investicionog sporazuma između Kine i EU i produbljuje obostrano korisnu saradnju u različitim oblastima. 

U oktobru ove godine, uspješno je održan 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, na kojem su napravljeni planovi i definisani najvažniji ciljevi i zadaci u okviru nacionalnog razvoja Kine u narednih pet godina i duže, i utvrđeno novo rukovodstvo zemlje na čelu sa Si Đinping, i otvoreni novi put sveobuhvatnog preporoda kineske nacije uz modernizaciju u kineskom stilu.

Modernizacija u kineskom stilu odnosi se na više aspekata. To je modernizacija u kojoj čovjek i priroda žive u harmoničnoj koegzistenciji. Kina se obavezala da će dostići vrhunac emisija ugljen-dioksida prije 2030. godine i neutralnost ugljen-dioksida prije 2060. godine. Intenzitet emisija ugljen-dioksida u 2020. godini opao je za 48,4% u odnosu na 2005. godinu. Zatim, modernizacija u kineskom stilu obuhvata i modernizaciju ogromne populacije. Kina je sa više od 1,4 milijarde stanovnika zakoračila u moderno društvo. Razmjere premašuju zbir broja stanovnika postojećih razvijenih zemalja. Prosječna stopa doprinosa svjetskom ekonomskom rastu je dostigla 38,6%, što premašuje stopu doprinosa svih zemalja članica G7. Takođe, modernizacija u kineskom stilu podrazumijeva i zajednički prosperitet za sve njene stanovnike. U Kini, čiji narod čini skoro jednu petinu svjetskog stanovništva, iskorijenjeno je apsolutno siromaštvo, čime je otvoreno novi način za zemlje u razvoju u procesu modernizacije. Modernizacija u kineskom stilu je i proces u okviru kojeg se usklađuju materijalna i duhovna civilizacija i zalaže se za energično promovisanje svestranog materijalnog bogaćenja i razvoja ljudi. 

Modernizacija u kineskom stilu je modernizacija koja ide putem mirnog razvoja. Kina je posvećena sopstvenom razvoju, istovremeno odlučno čuvajući svjetski mir i razvoj. Upravo i koristi sopstveni razvoj kako bi se bolje očuvao globalni mir i razvoj. Modernizacija u kineskom stilu pruža maksimalnu stabilnost u turbulentnoj međunarodnoj situaciji i postavlja čvrste temelje za zdrav i stabilan razvoj odnosa Kine i EU, a takođe pruža široke nove mogućnosti za kinesko-crnogorsko prijateljstvo i saradnju.

Konsenzus između Kine i Evropske unije nadmašuje sve sukobe, a uzajamna saradnja daleko nadmašuje konkurentski odnos. Obostrana korist i dobit oduvijek su bili u osnovi saradnje Kine i EU. Kina podržava evropske integracije, jedinstvo i prosperitet EU i njenu stratešku nezavisnost. Kina oduvijek upravo i insistira na tome da su sve zemlje, nezavisno od njihove veličine, ravnopravne i jednake, te podržava strateški izbor Crne Gore da postane nova članica Evropske unije i raduje se što Crna Gora stabilno napreduje na putu ka pridruživanju EU. U proteklih 16 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, naše dvije zemlje su razvijale prijateljske odnose i saradnju zasnovanu na principima međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nemiješanja u unutrašnju politiku, te na princinpima ravnopravnosti i obostrane koristi. Posljednjih godina, zahvaljujući inicijativi „Pojas i put” i mehanizmu saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, političko međusobno povjerenje dvije strane se kontinuirano konsoliduje, tradicionalno prijateljstvo se neprekidno produbljuje, a praktična saradnja i kulturna razmjena nastavljaju da se razvijaju. Od otvaranja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare u julu ove godine, bezbjedno je njome prošlo preko milion vozila. Upravo to je vječni simbol tradicionalnog prijateljstva Kine i Crne Gore, a ujedno je i najnoviji primjer prijateljstva i saradnje dvije zemlje koja daje korist Crnoj Gori. Činjenice govore više od riječi. Proširenje saradnje Crne Gore sa Kinom ne samo da će pomoći u ostvarivanju nacionalnog ekonomskog i društvenog razvoja i promovisanju regionalne saradnje, već će pomoći i u budućem povezivanju sa EU, čime će se dodatno ubrzati proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.”

Pandemija se uskoro bliži kraju, a Kina će u budućnosti samo sve šire otvarati svoja vrata prema svijetu. Kao iskreni prijatelj i pravi partner Crne Gore,Kina, koja se nalazi na novoj polaznoj tački istoriji, nastaviće da čvrsto podržava razvoj Crne Gore . Kao peti ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, odgovorno preuzimam plemenitu misiju daljeg produbljivanja tradicionalnog prijateljstva između dvije zemlje i unapređenja praktične saradnje. Spreman sam da zajednički sa prijateljima iz svih sfera života u Crnoj Gori ulažem napore na daljem pronalaženju potencijala za saradnju u oblasti turizma, infrastrukture, nove energije, poljoprivrede, zaštite životne sredine i inovacija, kao i na daljem razvoju našeg prijateljstva kroz vrijeme i prostor, ostvarivanju saradnje bez ograničenja i promovisanju stabilnih i dugoročnih odnosa između naše dvije zemlje.

Suggest to a friend   
Print