početna strana > 图片新闻
Autorski članak ambasadora Liu Jin o hongkonškom pitanju u dnevnom listu "Pobjeda"
2019/08/28

Kineski specijalni administrativni region Hong Kong koji posjeduje vladavinu uprava i prosperitet, svjetski je centar koji je otvoren i slobodan za finansije, ekonomiju, pomorstvo i kulturu i odavno već uživa reputaciju “Orijentalnog dragulja”. Mnogo crnogorskih prijatelja je posjetilo Hong Kong i vjerujem da je šarm Hong Konga na njih ostavio dubok utisak. No, od juna ove godine u Hong Kongu se dogodilo nekoliko velikih protesta, neki radikalni demonstranti su namjerno izazvali nasilne incidente, što je ozbiljno prijetilo javnoj sigurnosti i štetilo vladavini prava i društvenom poretku Hong Konga, i sada hongkonška ekonomija, društveni život i međunarodni imidž Hong Konga su pod negativnim uticajem zbog toga. Istovremeno, netemeljena i lažna medijska reportaža obmanule su javnost. Kao ambasador i građanin NR Kine, spreman sam da kroz ovaj članak pomognem crnogorskim prijateljima u pravnom razumijevanju situacije u Hong Kongu.

Dana 1. jula 1997., Narodna Republika Kina je obnovila suverenitet nad Hong Kongom, potom se Hong Kong izvukao iz kolonijalne dominacije, vratio se u zagrljaj domovine. Mehanizam “jedna zemlja dva sistema” je osnovna nacionalna politika Kine radi realizacije mira i jedinstva države, što podrazumijeva da pod preduslovom Jedne Kine, glavno tijelo Kine drži socijalizam, a Hong Kong, Makao i Tajvan dugoročno drže svoj originalni kapitalizam. Po orijentaciji Jedne Kine, kineska centralna vlada omogućava vlasti specijalnog regiona Hong Konga raznovrsna prava, specijalni administrativni region Hong Kong na osnovu zakona uživa autonomiju visokog stepena, uključujući prava za administrativno upravljanje, zakonodavstvo, nezavisno pravosuđe, sudsku vlast, kao i sačuva svoj originalni kapitalizam i način života. Takav kreativni aranžman mehanizma je osvojio široko priznavanje hongkongških građana i afirmaciju međunarodne zajednice.

Na početku 2018., jedan muškarac iz Hong Konga nakon što je u Tajvanu ubio svoju trudnu djevojku, tajno izbjegao u Hong Kong. S obzirom tada između Hong Konga i Tajvana nijesu potpisani protokoli za krivično-pravnu pomoć i predaju odbeglih prestupnika, ne bi se mogao sprovesti postupak predaje prestupnika na ročište u Tajvanu gdje se dogodio incident, niti bi se moglo doći do pravednog suđenja. Zbog toga, vlast specijalnog regiona Hong Konga je inicirala amandman “Uredba o odbjeglim prestupnicima”(Fugitive Offenders Ordinance) i “Pravilnika o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima”(Mutual legal assistance in criminal matters ordinance), da bi zatvaralo rupe u zakonima, i da bi bolje vodili borbu protiv kriminala, i realizovali ravnopravnost i pravednost vladavine prava. Prije i poslije povratka Hong Konga Kini, potpisani su već Protokoli o predaji odbjeglih prestupnika sa 20 zemalja, i Protokole o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima sa 32 zemlje, no još uvijek nema takvih aranžmana sa kontinentalnim dijelom Kine niti područjima Makao i Tajvan. Na gledišta opšteg znanja, neophodno je da zatvaramo te rupe u zakonodavstvu. U procesu amandmana, s obzirom da dio hongkongških građana nije upoznat sa pravosudnim sistemom u kontinentalnom dijelu Kine, što više, neki ljudi i mediji zlonamjerno šire raznovrsne šokantne izjave radi demagogije, to je rezultiralo nastanak demostracija i protesta u Hong Kongu u prošla više od dva mjeseca. Vlast Hong Kong specijalnog regiona poštuje javno mnjenje i odmah je odlučila odlaganje amandmana.

Javnost bi mogla da izrazi drugačije mišljenje na adekvantni način. Glavna izvršna direktorica specijalnog regiona Hong Konga, Keri Lam je više puta izrazila spremnost vlasti za javnu komunikaciju sa opozicijom i demonstrantima za rješavanje problema. Međutim, razne antikineske snage i snage za nered Hong Konga su zlonamjerno iskoristile neki izgovor da bi iskrivile činjenicu, s opravdanjem “protiv amandmana”, neprekidno su radile na eskalaciji demonstracija, i namjerno izazvali nasilje. Ovi razbojnici čak javno uzvikuju “nezavisnost Hong Kongu”, zatim su zaprljali grb i ponizili zastavu Kine, napali prostore organa centralne Vlade u Hong Kongu, Zakonodavnog vijeća Hong Konga i Policije, namjerno su blokirali metro, aerodrom kao i druge javne ustanove, nelegalno držali putnike, tukli novinara, izvršili požar, napravili eksplozivne naprave, napali i tukli policajce, čak su i grizli prste policajca...sve ovo ponašanje teško je pogazilo vladinu prava Hong Konga, teško prijetilo sigurnosti hongkongških građana i stranih turista, teško napalo ekonomiju Hong Konga i povjerenje investitora, velika je provokacija suverenitetu Kine, teško diralo krajnju liniju principa “Jedna zemlja dva sisitema”.

Zahvaljujući mehanizmu “Jedna zemlja dva sistema”, Hong Kong je mogao da, otkada se vratio Kini, zajedno sa kontinentalnim dijelom Kine, pojača međusobnu komplementarnost prednosti i realizovao je zajednički razvoj, više godina je zaredom proglašen kao jedan u kojem vlada najslobodnija ekonomija planeta i jedan od regiona sa najvećom konkurentnosti na svijetu. Hong Kong je omogućio visoku stabilnost društva i dinamični razvoj ekonomije. Godine 2018., BDP Hong Konga je preskočio 360 milijardi američkih dolara, što je više nego duplo u odnosu 1996., godinu dana prije povratka Kini. Broj putnika i turista u posjeti Hong Kongu je iznosio više od 65 miliona, više je od 6 puta u odnosu na 1997. Međutim, zbog društvenog nereda ovog perioda, prema najnovijim zvaničnim podacima prvih 6 mjeseci ove godine, osim pojedinačnih oblasti, svi ekonomski pokazatelji su naglo pali, što je postiglo najveću depresiju u posljednjih 10 godina. Hong Kong je kineski Hong Kong, niko nije spreman da se o njemu brine ili da ga čuva, više nego Kinezi. Trenutno u Hong Kongu je najhitnije zaustavljanje nasilja i nereda i obnova poretka, a to je ujedno i najveća neophodnost i to je prava želja i interes hongkongške javnosti. Na današnjem svijetu, ne smije se dodavati još jedna vruća tačka niti tačka nereda.

Otkada se Hong Kong vratio Kini, hongkongški građani na osnovi zakona uživaju punu slobodu izražavanja i sakupljanja, no, nasilje jest nasilje, kršenje zakona jest kršenje zakona, bilo koja civilizacija ili društvo koje vlada zakonom ne može tolerisati takvo nasilno ponašanje. Interesuje me, da li na bilo koje mjesto na svijetu, kako mogu građani “sami” organizovati bunt ovakvog obima? Zar stvarno na svijetu postoji “rođeni borbeni narod”? Ili da li bi Vlada neke druge države mogla tolerisati takvo kršenje zakona? Niz dokaza je pokazalo da, nered u Hong Kongu je dosljedno pod podsticajem protivkineske snage nekih zemalja, ove snage bacaju mrlju na pravedne mjere preuzete od strane vlasti Hong Konga i policije za zaštitu vladavine prava i poretka Hong Konga, predstavljaju razbojnike na ljepši način, i potom miješaju kinesku unutrašnju politiku. Kineska Vlada odlučno ne dozvoljava sa bilo koje strane da se miješa u hongkongške poslove i šteti mehanizmu “Jedna zemlja dva sistema”. Nova Kina, zemlja koja dočekuje svoju 70-godišnjicu osnivanja i ulazi u novu eru nacionalnog preporoda, nikako više neće se vratiti u staru eru u 1840., godine kada je nekadašnja siromašna i slaba Kina samo jadnim očima gledala kako zapadni kolonizatori dijele njenu teritoriju.

Suggest to a friend   
Print