početna strana > Vijesti o Kini
Vang Ji se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom putem videa
2021-09-28 21:08

Kineski državni savjetnik i ministar vanjskih poslova Vang Ji se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom putem videa 27. septembra.

Vang Ji je rekao da je Kina otvorena za dijalog i razmjenu sa NATO-om. Kako se globalni izazovi sada pojavljuju jedan za drugim, međunarodnoj zajednici su potrebna solidarnost, saradnja, međusobno razumjevanje i povjerenje više nego ikada. I Kina i NATO se slažu u jačanju dijaloga i razmjene radi međusobnog razumjevanja. Ključ za unapređenje bilateralnih odnosa leži u rješavanju pitanja percepcije. Dvije strane treba da se gledaju racionalno i objektivno, umjesto da slušaju i vjeruju u dezinformacije i da budu zbunjene lažima i glasinama. Kina nije bila, niti će biti, protivnik NATO-a. Kina je spremna da nastavi dijalog sa NATO-om na osnovu jednakosti i uzajamnog poštovanja kako bi promovisala zdrav i stabilan razvoj odnosa između dvije strane.

Napominjući da Kina sliijedi defanzivnu nacionalnu odbrambenu politiku, rekao je Vang Ji, da Kina ostaje posvećena mirnom razvoju. Kina ne traži hegemoniju, širenje ni sfere uticaja. Kina je voljna da dijeli razvojne koristi sa drugim zemljama. Dok insistira na uključivanju u dijalog umjesto konfrontacije, na stvaranju globalnih partnerstava umjesto grupa konfrontacije. Kina radi na izgradnji Zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, i nove vrste međunarodnih odnosa zasnovanih na uzajamnom poštovanju, pravičnosti, pravdi i zajedničkoj saradnji.

Vang Ji je rekao da je azijsko-pacifički region dom Kine. Posljednjih godina, neke članice NATO-a su slale brodove i avione u okolini Kine. Ali azijsko-pacifički region ne treba da uspostavlja nove vojne blokove i ne bi trebalo više da izaziva konfrontaciju između velikih sila, niti formiranje malih krugova čiji je cilj podsticanje novog Hladnog rata. NATO bi trebalo da se pridržava svog prvobitnog geografskog položaja i da igra konstruktivnu ulogu u obezbeđivanju mirnog i stabilnog regionalnog razvoja.

Suggest to a friend   
Print