početna strana > Bilateralni odnosi > Javna diplomatija
Saopštenje sa 6. plenarne sjednice Centralnog komiteta 18. Kongresa Komunističke partije Kine
2016-11-23 18:01

Šesta plenarna sjednica (u daljem tekstu: Plenum) 18. Kongresa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (u daljem tekstu: CK KPK) održana je od 24. do 27. oktobra u Pekingu.

Na ovom Plenumu učestvovalo je 197 članova CK KPK, 151 kandidat za člana CK. Bili su prisutni takođe i članovi Centralne disciplinske komisije kao i odgovorni drugovi iz drugih nadležnih organa. Plenumu je prisustvovao i dio delegata 18. Kongresa KPK iz baze, kao i stručnjaci i naučni radnici iz raznih oblasti.

Sjednicom je predsjedavao Politbiro. Generalni sekretar CK KPK Si Đinping je održao važan govor.

Plenum je saslušao i prodiskutovao Izveštaj o radu koji je, po ovlašćenju Politbiroa CK KPK podnio Si Đinping, i nakon razmatranja usvojio „Norme o unutarpartijskom političkom životu u novonastaloj situaciji“ i „Pravilnik o unutarpartijskoj kontroli i nadzoru KPK“, razmatrao je i usvojio „Rezoluciju o održavanju 19. Kongresa Partije“. Si Đinping je Plenumu izložio pojašnjenja o „(Nacrtu za diskusiju) Normi“ i o „(Nacrtu za diskusiju) Pravilnika“.

Plenum je u potpunosti potvrdio rad Politbiroa CK KPK u periodu od Petog Plenuma 18. Kongresa KPK do danas. Jednoglasno je konstatovano da je u suočavanju sa složenom međunarodnom i domaćom situacijom, Politbiro CK visoko držeći veliku zastavu socijalizma sa kineskim karakteristikama, istrajno se pridržavajući marksizma i lenjinizma, ideologije Mao Cedunga, teorije Deng Sjaopinga, važne ideologije „Tri predstavljanja“ i naučno utemeljenog pogleda na razvoj, u potpunosti slijedi smjernice 18. Kongresa, kao i Trećeg, Četvrtog i Petog plenuma 18. Kongresa, temeljno sprovodi poruke važnih govora generalnog sekretara KPK Si Đinpinga, kao i nove koncepte, misao i strategiju o upravljanju državom, i u skladu s vremenom odgovara na zahtjeve koje praksa postavlja, jedinstveno predvodi cjelokupno partijsko članstvo i sve narode i nacionalnosti čitave zemlje da složno i zajedničkim snagama, uz naporan i praktičan rad, koordinira i promoviše generalnu dispoziciju „Pet u jednom“ i složno promoviše strategijsku projekciju „Četiri sveobuhvatnosti“, vodeći izučavanje i obrazovanje u skladu sa „Dva učenja i jednim delanjem“, podstičući sveobuhvatno produbljivanje reformi, uz strukturalne reforme na strani ekonomije ponude, sa novim krupnim iskorakom u reformi nacionalne odbrane i armije, što je omogućilo da KPK i država u raznim oblastima ostvare novi značajan napredak.

Plenum je visoko ocijenio uspjehe postignute u strogom disciplinovanju Partije i smatra da je od 18. Kongresa KPK, Centralni komitet sa Si Đinpingom, kao vodećom snagom, lično pružio najbolji primer, odlučno podstičući sveobuhvatno strože partijsko disciplinovanje i tijesno kombinovanje sa ideologijom, na taj način on sistematski i istrajno izgrađuje partiju i upravlja njome, predano ispravlja ponašanje partije, strogo kažnjava korumpirane članove, čisti unutarpartijsko političko okruženje, pri čemu je oblikovana nova atmosfera u unutarpartijskom političkom životu, što je pobralo simpatije članova partije i naroda, i što je pružilo značajne garancije za stvaranje nove perspektive za KPK i Državu.

Plenum je sumirao istorijska iskustva u unutarpartijskom političkom životu naše partije, analizirao je situaciju i zadatke sa kojima se suočavamo u procesu sveobuhvatnog strogog disciplinovanja partije i zauzeo stav da u uspješnom ostvarenju državnih ciljeva, najvažniju ulogu ima partija i ključno je to da partija upravlja partijom, uz mjere stroge discipline. A ako partija želi da upravlja samom sobom, mora početi od upravljanja unutarpartijskog političkog života; a sprovođenje strogog disciplinovanja, mora da potekne iz unutarpartijskog političkog života. Da bi se vodila velika borba koja je bremenita mnogim novim istorijskim osobenostima, da bi se podstakao i napredovao veliki novi proces partijske izgradnje, da bi se podstakao veliki cilj razvoja socijalizma sa kineskim karakteristima, da bi se prebrodila „Četiri velika iskušenja“, savladale „Četiri opasnosti“, neophodno je formulisati i usvojiti nove norme o unutarpartijskom političkom životu koje su u skladu sa novonastalom situacijom.

Na Plenumu je naglašeno da je, u novonastaloj situaciji, za jačanje i normiranje unutarpartijskog političkog života neophodno u osnovi se pridržavati Statuta partije, istrajati na političkoj liniji partije, na ideološkoj liniji, organizacionoj liniji, liniji masa, sa posebnim naglaskom na jačanju unutarpartijskog političkog života, političnosti, aktuelnosti, principijelnosti, borbenosti; na snažnom samopročišćenju Partije, sopstvenom usavršavanju, ličnom revolucionisanju, jačanju sposobnosti samouzdizanja, uz naglasak na podizanju nivoa rukovodjenja i nivoa sprovođenja politike, uz izražen otpor korupciji, podizanje sposobnosti za sprečavanje političkih prevrata i predupređivanje raznih izazova, uz naglašeno očuvanje autoriteta partije, zaštitu partijske solidarnosti i jedinstva, očuvanje progresivnosti i čistote partije, kao i marljivo ostvarivanje i centralizaciju, ali i realizovanje demokratije u čitavoj partiji; zato je potrebno stvoriti živ politički ambijent u kojem postoji i disciplina i sloboda, i jednoobrazna volja, ali i lično zadovoljstvo.

Na Plenumu je naglašeno da je, za jačanje i normiranje unutarpartijskog političkog života u novonastaloj situaciji, težište na rukovodećim organima na raznim nivoima i na rukovodećim kadrovima, uključujući visoke funkcionere, a naročito članove CK, članove Politbiroa, kao i sve u sastavu Stalnog komiteta Politbiroa. Visoki rukovodioci, a posebno oni u rukovodstvu CK, moraju sami biti uzor, moraju da budu primjer kako se poštuju Statut Partije i partijski propisi, da se striktno pridržavaju partijske političke discipline i političkog pravila, da ne zapostave i zaborave odakle su potekli, da konstantno napreduju, da budu istrajni i budu uzor, da dajući primer sa svojih visokih pozicija u društvu, podstiču djelanje u bazi, i da jednostavno postanu uzor čitavoj partiji i cijelom društvu.

Na Plenumu je istaknuto da su veliki i daleki ciljevi komunizma i zajednički ideali socijalizma kineskih boja, duhovni stub kineskih komunista i njihova politička duša i da su takođe osnovna ideologija za očuvanje partijske solidarnosti i jedinstva. Neophodno je da učvršćivanje uvjerenja u ideale bude prevashodni zadatak unutarpartijskog života. Drugovi iz cijele partije moraju da vjerovanje u marksizam, socijalizam i komunizam postave kao cilj doživotnog stremljenja, da budu apsolutno ubijeđeni u ispravnost socijalizma kineskih karakteristika, uz duboku samouvjerenost u teoriju, sistem i kulturu istog. Rukovodeći kadrovi, a posebno visoki rukovodioci moraju da praktičnim postupcima ostalim članovima partije i masama omoguće da osjete ogromnu snagu njihovog uvjerenja u ideale. Čitava partija mora, nepokolebljivo i bez imalo neodlučnosti da istrajava na rukovodećoj ideji vodilji marksizma, a rukovodeći organi partije na raznim nivoima moraju da neprekidno pridaju značaj naoružavanju teorijom, a široko partijsko članstvo, kadrovi, a naročito visoki rukovodioci moraju samosvjesno da se bave izučavanjem i jačanjem partijskog vaspitanja i partijnosti.

Na Plenumu je istaknuto da, u početnoj fazi socijalizma, osnovna linija partije predstavlja životnu nit partije i države, nit sreće naroda i da je takodje fundamentalna garancija normalnog odvijanja unutarpartijskog političkog života. Mora se sveobuhvatno sprovoditi osnovna linija partije, a ekonomska izgradnja kao centralni cilj, uz istrajavanje na „Četiri osnovna principa“, istrajavanje na reformama i otvaranju Kine prema svijetu, kao dva jedinstvena osnovna uporišta, smještena u veliku praksu socijalizma kineskih boja, ni za dlaku, ni u kom trenutku ne smiju da budu zapostavljeni niti dovedeni u kolebanje. Čitava partija mora da se bavi ovim prioritetnim zadatkom vršenja vlasti u cilju prosperiteta zemlje. Dosljedno sprovodjenje „Četiri osnovna principa“ u suštini predstavlja istrajavanje na partijskom rukovodjenju, istrajavanje na putu socijalizma sa kineskim odlikama, na sistemu teorije socijalizma kineskih boja, socijalističkom sistemu kineskih boja, kulturi socijalizma kineskih boja. Neophodno je smjelo unapredjivati teorijske inovacije, inovacije u praksi i sistemu, u kulturi kao i inovacije u svim drugim oblastima, nepokolebljivo sprovoditi u praksi otvaranje prema svijetu kao osnovu državne politike. Dosljedno sprovodjenje ideološke linije partije mora da se prožima kroz realizaciju čitavog procesa osnovne partijske linije. Neophodno je u praksi provjeravati ispravnost i razvijati istinu, neprekidno unapredjivati marksizam u skladu sa kineskim uslovima. Kod izbora i inspekcije kadrova, posebno onih na visokim položajima, mora se najprije gledati da li su oni čvrsti i nepokolebljivi u sprovodjenju osnovne linije partije. Članovi partije, rukovodioci, a posebno visoki funkcioneri ne smiju se dvoumiti po krupnim pitanjima ispravnog i pogrešnog, ne smiju se kolebati u pogledu osnovnog političkog stava, ne smiju dozvoliti da ih pogrešni stavovi zavedu.

Na Plenumu je istaknuto da istrajnost u očuvanju autoriteta partije i obezbjedjenje izvršavanja naredbi bez greške u cijeloj partiji, predstavljaju ključne karike za budućnost partije i zemlje i za njenu sudbinu, da su od fundamentalnog interesa za sve nacije u cijeloj zemlji, kao i da su značajan cilj u jačanju i normiranju unutarpartijskog političkog života. Istrajavanje u partijskom rukovodjenju prije svega podrazumijeva dosljednost u centralizovanom i jedinstvenom rukovodjenju CK. Za jednu državu i za jednu političku partiju, rukovodeće jezgro je od prevashodnog značaja. Čitava partija mora samosvjesno na planu ideologije i politike da nastupa obezbjedjujući visoki stepen jedinstva sa Centralnim komitetom. Partijske organizacije na različitim nivoima, kao i svi članovi partije, a naročito visoki funkcioneri, svi moraju da se ravnaju prema Centralnom komitetu, da se upravljaju u skladu sa teorijom i linijom partije, da se upravljaju prema ključnim strategijskim odlukama CK partije i da se odlučno odazivaju na inicijative CK partije, da odlučno sprovode odluke CK partije, kao i da nipošto ne čine ono što je CK partije zabranio.

Na Plenumu je istaknuto da stroga disciplina predstavlja značajnu garanciju za jedinstvenu volju, jedinstveno djelovanje i sinhronizovani napredak cijele partije, te da je značajan sadržaj unutarpartijskog političkog života. Partijska disciplina mora biti striktna i jasna, mora se postaviti ispred svega, i mora se gvozdenom disciplinom disciplinovati partija. U dosljednom sprovodjenju discipline svi moraju biti jednaki, u poštovanju discipline ne smije biti povlašćenih, u sprovodjenju partijske discipline ne smije biti izuzetaka, u partiji je apsolutno nedopustivo opstajanje privilegovanih članova partije ili privilegovanih organizacija koje ne poštuju norme partijske discipline. Partijske organizacije na svim nivoima i svi članovi partije moraju biti odani partiji i iskreni prema njoj, moraju biti otvoreni i direktni, bez okolišanja, moraju govoriti istinu, činiti dobra djela, biti dobri i pošteni ljudi, istinito izvještavati partiji o stvarnom stanju, a biti protiv dvoličnosti, protiv nepouzdanih ljudi, protiv laži i prevara, protiv lažnih i friziranih, bombastičnih i uljepšanih izvještaja, protiv skrivanja realne situacije, protiv uljepšavanja i zataškavanja negativnih pojava. Rukovodeći organi i rukovodeći kadrovi ne smiju ni iz kog razloga, ni pod kakvim izgovorom i ni u ime bilo čega da tolerišu, podstrekuju, navode ili prinudjuju svoje podredjene da lažno govore. U partiji je zabranjeno laskanje, udvorištvo, podrepaštvo, ulizivanje, snishodljivost, davanje lažnih obećanja i protekcija. U javnom izvještavanju o rukovodiocima treba imati realnu mjeru u skladu sa činjenicama, zabranjeno je laskanje, ljeporečje i uljepšavanje. Partijske organizacije na svim nivoima nose odgovornost za sprovodjenje i očuvanje političke discipline i političkih normi i moraju dosledno sprječavati i ispravljati problem popustljivosti i mekoće u sprovodjenju discipline.

Na Plenumu je istaknuto da naša partija potiče iz naroda i da će, ako izgubi potporu i podršku naroda, partija izgubiti svoje korijene i svoju bazu. Kao fundamentalni zahtjev političkog života unutar partije mora se postaviti dosljednost u služenju narodu svim srcem i dušom i obezbjedjenje neraskidive krvne i mesne povezanosti partije sa narodnim masama kao oslonca za jačanje i normiranje političkog života unutar partije. Čitava partija mora da sprovodi partijsku liniju oslanjanja na mase, mora da čini dobra i praktična djela masama, da rješava njihove teško rješive probleme i da bude dobar javni sluga narodu. Mora istrajno da pita narod kakvu politiku da vodi, da pita za potrebe naroda, da traži savjete za strategijske odluke, a nipošto nije dopustivo da se pred masama postavlja kao arbitar, nadnarodni svemoćnik, niti je dozvoljeno da se postavlja kabadahijski uz ignorisanje teškoća i problema masa, ne smije da ugnjetava i tlači mase, da im nanosi štetu ili radi na uštrb njihovih interesa. Mora se odlučno suprotstaviti formalizmu, birokratizmu i hedonizmu i ekstravaganciji. Rukovodeći kadrovi na svim nivoima moraju da prodube praktičan rad, da se udube u stvarnost, da sidju u bazu, medju mase, da više odlaze u mjesta sa teškim uslovima, složenom situacijom i izraženim konfliktima da rješavaju probleme i da na svaki način nastoje da otklone brige i riješe teškoće naroda. Mora se detaljno ispitati odgovornost i tražiti kazna, rješavanjem u skladu sa disciplinom i zakonima, za sve one koji nanose štetu narodu i izvlače korist iz toga bez obzira na to da li se radi o postupcima kao što su „projekat stvaranja imidža“ ili je riječ o „projektu političkog uspjeha“.

Na Plenumu je istaknuto da je demokratski centralizam osnovni organizacioni princip partije, da je značajna garancija normalnog odvijanja unutarpartijskog političkog života. Dosljedno sprovodjenje sistema kolektivnog rukovodjenja, uz kombinovanje kolektivnog rukovodjenja sa ličnom odgovornošću, predstavlja važan sastavni dio demokratskog centralizma, na čemu se mora dosljedno i kontinuirano istrajati od početka do kraja, a ni jedna organizacija niti pojedinac ni u kakvim uslovima ne smiju ni pod kakvim izgovorom da se suprotstave tom sistemu. Partijski komiteti i druge partijske organizacije na svim nivoima moraju dosljedno istrajati na sistemu kolektivnog rukovodjenja, članovi rukovodstva moraju da osnaže svijest o globalnom konceptu i pojačaju osjećaj odgovornosti, a glavni odgovorni drugovi u partijskim komitetima (i ogranizacijama) da promovišu demokratiju, da umiju da se skoncentrišu na probleme, da se usude da preuzmu odgovornost, a članovi rukovodećih timova moraju dosljedno i odlučno sprovoditi odluke partijskih organizacija.

Na Plenumu je istaknuto da je unutarpartijska demokratija žila kucavica partijskog života i da je značajna osnova za aktivan i zdrav politički život unutar partije. U donošenju strateških odluka u partiji, u njihovom sprovodjenju i kontroli i nadzoru, kao i u ostalim poslovima moraju se poštovati demokratski principi i procedure utvrdjene Statutom partije i drugom partijskom regulativom. Ni jedna partijska organizacija niti pojedinac ne smije gušiti unutarpartijsku demokratiju, niti je narušavati. Prilikom donošenja strateških odluka i usvajanja krupnih mjera, Centralni komitet, Politički biro, Stalni komitet Politbiroa, kao i komiteti na svim partijskim nivoima, moraju da izvrše dubinska istraživanja i izučavanja, da široko saslušaju razna mišljenja i predloge. Mora se poštovati položaj svakog člana partije kao subjekta, obezbijediti demokratsko pravo članova partije, obezbijediti pravo članovima partije da budu upoznati sa situacijom, pravo da učestvuju, pravo da biraju, pravo da vrše kontrolu i nadzor, kao i pravo svim članovima partije da uživaju u ravnopravnosti onako kako im to omogućuje Statut partije i kako je njime propisano. Istovremeno, treba omogućiti da svi članovi partije ispune svoje partijske obaveze kakve su predviđene Statutom partije, istrajno izgraditi odnos jednakosti među partijskim drugovima u duhu demokratije unutar partije. Ni jedna partijska organizacija niti pojedinac ne smije ugroziti demokratsko pravo svakog člana partije. Takođe treba obezbijediti dostupan način učešća svakog člana partije u raspravi o stvarima unutar partije, i pronaći više kanala za izražavanje mišljenja svakog pojedinca i izgraditi politički ambijent za unutarpartijsku demokratsku raspravu. Svaki pripadnik partije ima pravo da partiji prijavi nedisciplinovano i nezakonito djelanje koje je počinila bilo koje organizacija ili bilo koji član partije i treba ih ohrabriti da to čine javno.

Na Plenumu je istaknuto da je vodič za dosljedan pravilan odabir i angažovanje ljudi organizaciona garancija ozbiljnosti unutarpartijskog života. Kod odabira i imenovanja kadrova mora se istrajati i na moralnim i na stručnim kvalitetima, a prevashodno moralnim, treba uzimati ljude ne pitajući za njihovo porijeklo, imenovati ih uzimajući u obzir samo njihovu sposobnost, istrajno ih birati prema kriterijumima za kvalitetne kadrove koji podrazumevaju da to moraju biti ljudi od čvrstog uvjerenja, biti u službi narodu, kao i vrijedni i marljivi; da to moraju biti ljudi od akcije i odvažni da preuzmu odgovornost, hrabri u djelanju, ljudi čistih ruku, časni i pošteni ljudi. Partijske organizacije na svim nivoima moraju samosvjesno da sprječavaju i da ispravljaju nepravilnosti i nezdrave tendencije kao i raznorazne devijacije pri odabiru i imenovanju kadrova. Partijske organizacije na svim nivoima moraju sa jasnim stavom da angažuju one ljude koji su hrabri na djelu, da ukažu odgovornost onim ljudima koji smiju da preuzmu odgovornost. Strogo je zabranjeno trčanje za položajem, traženje položaja, kupovina i prodaja funkcija, kupovanje glasova i podmićivanje na izborima; strogo je zabranjeno partiji ispružati ruku sa zahtjevima za namještenjem, ponašanje u kojem se teži slavi ili bolje plaćenim položajima; strogo je zabranjeno cjenkanje sa partijskim organizacijama, kao i ponašanje u kojem se ne poštuju odluke partijskih organizacija. Nikome nije dopušteno da partijske kadrove pretvori u svoje sopstveno vlasništvo, kao ni da unutar partije od ljudi pravi svoje podrepaše. Drugarska komunikacija unutar partije mora biti normirana i čista, rukovodeći kadrovi ne smiju prema članovima da se postavljaju tiranski i sa arogancijom, a članovi partije ne smeju se ponašati laskavo i udvorički. Treba izgraditi mehanizam za toleranciju i popravljanje grešaka, u kojem treba biti širokogrud prema propustima koje su kadrovi u toku rada, posebno u procesu reformi i inovacija, načinili.

Na Plenumu je istaknuto da je organizacioni život unutar partije važan sadržaj i nosilac partijskog političkog života, kao i da je važna forma čime se sprovodi obrazovanje, rukovodjenje, nadziranje i kontrola članova od strane partijske organizacije. Mora se istrajati na svim sistemima partijskog organizacionog života, moraju se stvarati novi načini i metodi za jačanje vitalnosti partijskog organizacionog života. Svi članovi partije, kadrovi, a naročito visoki rukovodioci moraju da pojačaju partijsku svijest, da u svakom trenutku imaju na umu da su prije svega članovi partije. Treba istrajati na sistemu „Tri sastanka i jedne lekcije“ i na sistemu održavanja jedinstva demokratskog života i organizacionog života, treba istrajati na sistemu prijateljskog razgovora, treba istrajati na demokratskom ocjenjivanju članova partije. Rukovodeći kadrovi moraju da osnaže svijest o organizaciji, moraju da, u skladu sa utvrdjenim propisima i procedurama, izvjeste organizaciju i od nje traže saglasnost za postupke prema krupnim pitanjima u radu i prema sopstvenim ličnim problemima.

Na Plenumu je istaknuto, budući da su kritika i samokritika metodi za izlječenje naše partije, ubojito oružje za očuvanje zdravog organizma, kao i važna sredstva za jačanje i normativizaciju političkog života unutar partije, stoga je obaveza da se ta oružja kao što su kritika i samokritika dosljedno i neprekidno ispravno koriste. Kod kritike i samokritike mora se dosljedno poštovati osnova činjenica, mora se voditi računa o partijnosti, a ne povoditi se za ličnim osjećanjima; mora se poštovati istina, a ne taština. Članovi partije i kadrovi moraju izvršiti strogu samoanalizu, moraju dubinski analizirati uzroke nastalih problema i savjesno se popraviti. Rukovodeći partijski organi i rukovodeći kadrovi moraju saslušati sva drugačija mišljenja. Partijski rukovodioci, a naročito visoki funkcioneri moraju da prednjače u skromnosti, da smjerno prihvataju primjedbe i kritike drugih ali i da budu smjeli da otvoreno i direktno govore.

Na Plenumu je istaknuto da su kontrola i nadzor fundamentalne garancije za ispravno vršenje vlasti, a takodje su značajne mjere za jačanje i normiranje unutarpartijskog političkog života. Mora se pojačati kontrola i nadzor nad rukovodećim kadrovima. U partiji nije dozvoljeno postojanje neograničene moći, niti je dopustivo postojanje specijalnih članova partije koji nijesu podložni kontroli i nadzoru. Mora se usavršiti mehanizam kontrole, nadzora i ograničavanja vršenja vlasti, mora se stvoriti organizovan sistem po kome onaj ko ima ovlašćenja treba da ima i odgovornost i mora da snosi odgovornosti, a onaj ko zloupotrebljava ovlašćenja mora biti pozvan na odgovornost. Sve aktivnosti partijskih organizacija na svim nivoima i rukovodeći kadrovi moraju biti u zakonskim okvirima i u skladu sa Ustavom, ne može se nipošto riječima nadomjestiti zakon, niti vlast može biti iznad zakona, niti je dopušteno prekrajanje zakona zarad ličnih interesa. Ni jednoj partijskoj organizaciji niti partijskim kadrovima nije dozvoljeno prikrivanje prijava za kršenje discipline i zakona, kao ni zataškavanje problema koje prijave članovi partije, niti je dozvoljeno odlaganje postupanja po istim. Rukovodeći kadrovi koji su prozvani u prijavama moraju se izuzimati i nije im dozvoljeno da se miješaju u istragu koju vodi organizacija.

Na Plenumu je istaknuto da su izgradnja čiste i poštene politike i dosljedno suprotstavljanje korupciji važni zadaci u jačanju i normiranju unutarpartijskog političkog života. Mora se izgraditi čvrsta ideološka i sistemska odbrambena linija za sprječavanje korupcije i promjene u ideologiji, sa snažnim naglaskom na stvaranju strukturalnog sistemskog mehanizma u kojem se neće smjeti, neće biti moguće i neće postojati želja za bavljenje korupcijom. Rukovodeći kadrovi, a naročito visoki rukovodioci moraju prednjačiti u sprovodjenju koncepta vitalnih socijalističkih vrijednosti, u vaspitanju, moralu, iskrenosti, čistoti i poštenju. Rukovodeći kadrovi na svim nivoima predstavljaju javne sluge naroda, nemaju prava na poseban tretman, te stoga treba da prednjače u sprovodjenju principa čistote, poštenja i samodisciplinovanja, moraju samosvjesno da se bore protiv pomisli i pojava samozvanih privilegija, moraju da težište stave na porodicu, na kućno vaspitanje, na ugled i tradiciju porodice, moraju da vaspitavaju i kontrolišu članove porodice i rodbinu, kao i saradnike oko sebe. Zabranjena je zloupotreba položaja i uticaja za pribavljanje privilegija i protekcije članovima porodice, a članovima porodice i prijateljima rukovodećih kadrova je zabranjeno da se miješaju u poslove koji su u njihovoj nadležnosti, kao i u odabir i imenovanje kadrova. Mora se dosljedno suzbiti svaka pojava korupcije u samom nastanku, mora se strogo sankcionisati svaka pojava mita, ne smije postojati zabranjenih zona, niti trunka tolerancije na korupciju, mora biti sve u cjelini pokriveno i ne smije se dopustiti da unutar partije postoji zašititni prostor u kojem će se skrivati korumpirani.

Na Plenumu je naglašeno da se nadzor i kontrola unutar partije moraju ideološki rukovoditi marksizmom-lenjinizmom, ideologijom Mao Cedunga, teorijom Deng Sjaopinga, principom „Tri predstavljanja“ i sa stanovišta naučno utemeljenog koncepta o razvoju, da se mora dubinski primjenjivati duh iz niza važnih govora generalnog sekretara Si Djinpinga, a sve u kontekstu podsticanja i primjene u praksi generalne dispozicije „Pet u jednom“ (ekonomska, politička, društvena, kulturna, ekološka i civilacijska izgradnja –Prim. prev.) i u kontekstu koordiniranog napretka u realizaciji strategijske dispozicije „Četiri sveobuhvatne aktivnosti“ (sveobuhvatno izgraditi srednjerazvijeno društvo, sveobuhvatno produbiti reforme, sveobuhvatno izgraditi vladavinu zakona, sveobuhvatno strogo disciplinovati partiju i rukovoditi njome – Prim. prev.), da se poštuje Statut partije, da se rukovodi partijom u skladu sa propisima, uz dosljedno dvostruku kontrolu i nadzor unutar partije i od strane narodnih masa, da se podiže sopstvena sposobnost za samopročišćavanje, samousavršavanje, samoreformisanje i samouzdizanje u uslovima dugoročnog vršenja vlasti.

Na Plenumu je istaknuto da za nadzor i kontrolu u partiji ne postoje zabranjene zone, niti ima izuzetaka. Partijske organizacije na svim nivoima treba da izgrade povjerenje i podstrek sa strogom kontrolom i nadzorom, treba da podstaknu rukovodeće partijske kadrove da u vršenju vlasti moraju biti odgovorni, da za svoje postupke moraju da snose odgovornost, da u vršenju vlasti prihvate nadzor i kontrolu i da budu svjesni da će, ukoliko počine propust, biti procesuirani. U unutarpartijskoj kontroli i nadzoru mora se primjenjivati sistem demokratskog centralizma, sve se mora sprovoditi u skladu sa propisima i disciplinskim pravilima, mora se ojačati organizaciona kontrola odozgo na dole i unaprijediti demokratska kontrola odozdo na gore, a takodje medjusobna kontrola na istom nivou mora biti efikasna.

Na Plenumu je naglašeno da je zadatak unutarpartijske kontrole i nadzora da obezbijedi u cijeloj partiji efikasno sprovodjenje i poštovanje Statuta partije, partijskih propisa i partijske discipline, da očuva partijsku solidarnost i jedinstvo, da prevashodno riješi pitanje jačanja rukovodjenja partijom, pitanje nedostataka u izgradnji partije, da otkloni nedovoljno snažno i nedovoljno strogo disciplinovanje partije, da popravi slabljenje poimanja partijnosti, da otkloni nedostatke u dezorganizovanosti, u popuštanju discipline, da riješi pitanje popustljivosti u disciplinovanju partije i rukovodjenju partijom, da obezbijedi da partijske organizacije u potpunosti obavljaju svoje nadležnosti, da ostvare ulogu vodeće snage, da osiguraju da svi članovi mogu da igraju ulogu naprednih uzora, da garantuje da rukovodeći kadrovi budu iskreni, čisti, pošteni, hrabri i odgovorni. Osnovni sadržaj unutarpartijske kontrole i nadzora je poštovanje Statuta partije i partijskih propisa, državnog Ustava i drugih zakona, očuvanje centralizovanog i jedinstvenog rukovodjenja Centralnog komiteta, dosljedno sprovodjenje sistema demokratskog centralizma, primjena sveobuhvatne stroge discipline po pitanju partijske odgovornosti, primjena duha „Osam pravila“ Centralnog komiteta, dosljedno sprovodjenje partijskih standarda o kadrovima, njegovanje čistote, poštenja i samodiscipline, pravična upotreba ovlašćenja u javnom interesu, kao i ispunjavanje svih zadataka koje su postavili CK partije i nadredjene partijske organizacije.

Na Plenumu je istaknuto da su prevashodni subjekti partijske kontrole i nadzora rukovodeći partijski organi i rukovodeći kadrovi, a naročito glavni rukovodeći kadrovi. Mora se izgraditi sveobuhvatno i jedinstveno rukovodjenje Centralnog komiteta partije, kao i sveobuhvatni sistem kontrole partijskih komiteta (partijskih organizacija), sistem specijalne kontrole disciplinskih i nadzornih organa, funkcionalne kontrole radnih partijskih tijela, svakodnevne kontrole osnovnih partijskih organizacija i demokratske kontrole od strane članova partije.

Na Plenumu je naglašeno da Centralni komitet partije, Politbiro CK i Stalni komitet Politbiroa CK sveobuhvatno rukovode radom unutarpartijske kontrole i nadzora. Partijski komiteti (i partijske organizacije) snose glavnu odgovornost u sprovodjenju unutarpartijske kontrole i nadzora, dok je partijski sekretar prvo odgovorno lice, članovi Stalnog komiteta u okviru partijskih komiteta (i članovi rukovodećih partijskih grupa), članovi partijskih komiteta u okviru svojih nadležnosti po funkciji vrše kontrolu i nadzor. Disciplinske i nadzorne (inspekcijske) partijske komisije moraju po dužnosti vršiti kontrolu poštovanja partijske discipline i tražiti odgovornost nadležnih. Radna tijela partije u okviru svojih nadležnosti moraju da ojačaju rad na unutarpartijskoj kontroli i nadzoru. Osnovne partijske organizacije moraju da nadziru koliko savjesno članovi partije ispunjavaju obaveze, da čuvaju i sprovode partijsku disciplinu, a članovi partije moraju aktivno da ostvaruju svoja članska prava, da ojačaju demokratsku kontrolu i nadzor nad rukovodećim kadrovima.

Na Plenumu je naglašeno da partijski komiteti na svim nivoima moraju da pruže podršku i garanciju skupštinskim, vladinim, istražnim, pravosudnim i drugim organima u njihovom radu na kontroli i nadzoru (istragama i inspekcijama) koje u skladu sa zakonom sprovode prema državnim organima i državnim službenicima, kao i da pruže podršku Političkoj savjetodavnoj konferenciji koja u skladu sa svojim statutom sprovodi demokratski nadzor i kontrolu, kao i revizijskim i inspekcijskim organima koji u skladu sa zakonom sprovode reviziju, inspekciju i kontrolu. Treba podržati i demokratske stranke u ostvarivanju njihove uloge nadzora i kontrole, poštovati i davati značaj mišljenjima, kritikama i predlozima koje iznose demokratske stranke i nepartijske ličnosti, i savjesno ih tretirati, samosvjesno prihvatati kontrolu i nadzor cijelog društva.

Na Plenumu je naglašeno da jačanje i normativizacija unutarpartijskog života, kao i jačanje unutarpartijske kontrole i nadzora predstavljaju zajednički zadatak cijele partije, na kojem se mora zajednički angažovati čitava partija. Partijski komiteti (i rukovodeće partijske grupe) na svim nivoima treba u sveobuhvatnom ostvarivanju rukovodećih odgovornosti, naglasak da stave na rješavanje eklatantnih problema, kao i da zadatak jačanja i normativizacije unutarpartijskog života i jačanja unutarpartijske kontrole i nadzora sprovedu u praksi.

Na Plenumu je donijeta odluka da 19. Kongres Komunističke partije Kine bude održan u drugoj polovini 2017. godine u Pekingu. Plenum smatra da je održavanje 19. Kongresa veliki dogadjaj u političkom životu partije i države, da dotle čitava partija treba sveobuhvatno da sprovodi duh 18. Kongresa, kao i III, IV, V. i VI plenuma CK, da jedinstveno predvodi sve narode i nacije čitave zemlje, da učvrsti uvjerenje, da se predano posveti napretku, da još bolje obavlja sve partijske i državne poslove, a naročito da izvrši efikasne i temeljite pripreme u ideološkim i teorijskim poslovima, organizacionom radu i radu na društveno-ekonomskom razvoju i na ideološkom polju, radi realnog očuvanja društvene harmonije i stabilnosti i da sa izuzetnim rezultatima izadje u susret 19. Kongresu.

Plenum je u skladu sa statutarnim odredbama, donio odluku da dosadašnje kandidate za člana CK, Džao Sjengenga i Sjen Huija, imenuje za punopravne članove CK.

Plenum je razmotrio i usvojio izveštaj Centralne disciplinske komisije o teškim povredama discipline koje su učinili Vang Min i Lju Siven, razmotrio je i usvojio izveštaj Centralne vojne komisije o teškim povredama discipline koje su počinili Fan Čangmi i Niju Džidžung i potvrdio kaznu isključivanja iz članstva partije za Vang Mina, Lju Sivena, Fan Čangmija i Niju Džidžunga, koju je prethodno izrekao Politbiro CK.

Plenum je pozvao drugove u celoj Partiji da se tijesno ujedine oko Centralnog komiteta s drugom Si Đinpingom na čelu, da sveobuhvatno i produbljeno sprovode duh ovog Plenuma, da čvrsto formiraju političku svijest, svijest o cjelokupnoj situaciji, svijest o jezgru, svijest o ravnanju prema boljima, da odlučno i nepokolebljivo čuva autoritet CK partije i jedinstveno centralizovano rukovodjenje CK partije, da nastave da podstiču i sprovode sveobuhvatno strogo disciplinovanje partije, da zajednički stvaraju politički ambijent čistote i poštenja, da obezbjedjuju da partija, u neprekidnim stvaralačkim naporima, jedinstveno predvodi narod u realizaciji novog prosperiteta socijalizma sa kineskim karakteristikama.

Suggest to a friend   
Print