početna strana > Bilateralni odnosi > Javna diplomatija
Srećna kineska Nova godina, Crna Gora u prazničnom ambijentu
2017-02-14 19:19

Omladinski umetnički ansambl iz provincije Sičuan i predstavnici Umetničke škole ove provincije su gostovali u Crnoj Gori 21.1.2017., održavši prvu predstavu u Narodnom pozorištu u Podgorici. To im je bila treća stanica umetničke turneje u Istočnoj Evropi povodom proslave kineske Nove godine. Predstavi su prisustvovali predsednik Crne Gore, gospodin Vujanović, ministar kulture, gospodin Ljumović i preko 300 gostiju iz Kine i Crne Gore. Predsednik Vujanović je ovom prilikom čestitao kineskom narodu Novu godinu uz želju da se prijateljski odnosi Kine i Crne Gore u narednoj godini podignu na viši nivo.

Ovo je prvi put da se u Crnoj Gori organizuje takva manifestacija u okviru programa "Srećan Praznik proleća". Predstava je imala raznovrstan sadržaj: sviranje na kineskim instrumentima, ples, operu sičuan, akrobatiku, itd. Izvođači su bili na visokom umetničkom nivou, a publika je uživala u njihovom izvođenju i glumačkim talentima. Poznati glumac opere sičuan, gospodin Čen Džilin, inače dobitnik prestižne nagrade za opera - "Šljivin cvet", publici je demonstrirao svoje visoko umetničko postignuće. Tačka "Promena maski" s posebom tehnikom bez premca, jako je privukla pažnju gledalaca. Izvođač je u jednom trenutku tokom izvođenja sišao u publiku i posebno je za predsednika demonstrirao svoje umeće. Gospodin Vujanović je zajedno sa publikom oduševljeno aplauzom propratio vrhunsko izvođenje dovodeći prazničnu atmosferu do vrhunca.

Kada se zavesa spustila, predsednik i ministar su i dalje bili poneti atmosferom. Ističući visoki umetnički nivo izvođača, oni su visoko ocenili predstavu i naglasili da publika nije samo osetila šarm Sičuana, već je imala priliku da oseti duboku i bogatu kinesku kulturu. Ovo predstavlja veliki događaj u kulturnoj razmeni naše dve zemlje i simbolizuje dobar početak naše saradnje u oblasti kulture u godini koja tek počinje.

Umetnički ansambl je nastavio svoju turneju 22. januara u Budvu, čuveni primorski grad Crne Gore. Tu je imao predstavu za radnike CRBC-a koji su i za vreme praznika vredno radili na gradilištu autoputa u Crnoj Gori, donoseći im pozdrave iz domovine.

Suggest to a friend   
Print