početna strana > Bilateralni odnosi > "Pojas i put" i Saradnja"16+1"
Intervju ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Cui Dživeija za agenciju Sinhua:
2017-06-22 21:08

Kineski ambasador Cui Dživei je nedavno dao intervju kineskoj agenciji Sinhua, u kojem je naglasio da je u okviru megaprojekta “Jedan pojas jedan put” u poslednje tri godine saradnja NR Kine i Crne Gore imala suštinski napredak i da se odnosi dvije zemlje nalaze na najvišem nivou u dosadašnjoj istoriji. NR Kina i Crna Gora će slijedeći inicijativu “Jedan pojas jedan put” nastaviti i ubuduće da neprekidno jačaju prijateljske odnose i saradnju, sa ciljem da daju doprinos razvoju Crne Gore.

Crna Gora je sa 620 000 stanovnika, jedna od najmanjih država na putu “Jedan pojas jedan put”.

Ambasador Cui je istakao da kada se govori o političkim odnosima, NR Kina i Crna Gora imaju jako visoko uzajamno povjerenje i razumijevanje, i da jedna drugoj pružaju podršku oko ključnih pitanja od suštinskog interesa za naše zemlje.

Prošle godine u novembru, kada je novi predsjednik vlade Crne Gore, gospodin Duško Marković, držao ekspoze prilikom prve sjednice Vlade, prvi put je pomenuo da će Crna Gora smatrati Kinu zajedno sa SAD i EU, najvažnijim partnerom u međunarodnim odnosima.

Ambasador Cui je istakao da je to “pokazalo visoki stepen uzajamnog povjerenja koje su dvije zemlje tokom niza godina naporno njegovale. S druge strane to je i pokazatelj jasne i snažne želje Crne Gore za jačanje odnosa sa NR Kinom.”

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, ambasador Cui je pomenuo nekoliko važnih zajedničkih projekata čije radove izvodi kineska kompanija, u koje se ubrajaju: izgradnja prvog autoputa u Crnoj Gori Bar-Boljare sa ukupnim investicijama u iznosu od 800 miliona evra, čiji je glavni izvođač CRBC; projekat rekonstrukcije na dionici pruge Kolašin-Kos, čiji je glavni izvođač CCECC i radovi su već pri kraju, kao i projekat izgradnje vjetroelektrane koja je zajednička investicija NR Kine i Malte u Crnoj Gori, čiji su pripremni radovi već završeni.

Ambasador Cui Dživei je novinaru agencije Sinhua govorio da kineska strana pridaje veliku važnost da putem infrastrukturnih projekata podstakne ekonomski rast. Na primjer, projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare u kojem učestvuju crnogorske domaće građevinske firme, što iznosi 30% od ukupnih radova, na taj način se pomaže angažovanju crnogorske radne snage, povećanju stepena korišćenja resursa i rast budžetskih prihoda.

U oblasti kulture, obrazovanja i zdravstva, postignut je veliki napredak u saradnji između dvije zemlje. Ambasador Cui je upoznao novinare da su Kina i Crna Gora u proteklih tri godine, imale razne izložbe i kulturno-umjetničke programe narodne umjetnosti. Po broju i sadržaju ove aktivnosti su premašile nivo ukupne osmogodišnje saradnje koju smo imali tokom prethodnog perioda.

Osim toga, od 2015. godine do danas, sva tri Univerziteta u Crnoj Gori su uspostavila saradnju sa kineskim univerzitetima i potpisali memorandume o prijateljskoj saradnji. U protekle tri godine, oko 100 studenata iz Crne Gore je otišlo u Kinu na dalje studiranje. U 2016. godini kineski studenti su prvi put u istoriji odnosa dvije zemlje doši u Crnu Goru da studiraju.

“Sredinom juna ove godine, rukovodstvo državne Uprave za tradicionalnu kinesku medicinu i farmaciju NR Kine će posjetiti Crnu Goru. Tom prilikom će biti otvoren drugi centar za tradicionalnu kinesku medicine i kulturu u Evropi. Ovaj centar ima za cilj da Crna Gora ubuduće postane baza za gajenje i proizvodnju kineskog ljekovitog bilja u Evropi, ali i da postane distribucioni centar za gotove i poluproizvode ljekova”, ističe ambasador Cui.

Ambasador kaže: “Inicijativa ‘Jedan pojas jedan put’ koja je utemeljena na saradnji u okviru ‘16+1’ i na realnoj situaciji zemalja Jugoistočne Evrope, ima vodeću ulogu u izgradnji saradnje koja se zasniva na principima zajedničkog dogovora, izgradnje i uzajamne koristi.

“Crna Gora aktivno učestvuje u brojnim aktivnostima vezanim za realizaciju ove kineske inicijative, što ne samo da donosi korist Crnoj Gori, već su uz pomoć ove platforme i mehanizma postojeće saradnje uspostavile i učvrstile veze sa okolnim zemljama. A to ima puno dobrih strana za regionalni razvoj”, istakao je ambasador Cui.

Suggest to a friend   
Print