početna strana > Aktuelnosti
Održan kinesko-italijanski biznis Forum "Saradnja na obostranu korist"
2017-06-20 21:03

Na zajedničku inicijativu i organizaciju kineske i italijanske ambasade u Crnoj Gori, održan je 29. marta u Podgorici kinesko-italijanski biznis Forum pod sloganom "Saradnja na obostranu korist". Na Forumu je učestvovalo 17 kineskih i italijanskih preduzeća i konsultantskih kuća. Među više od sto učesnika, bili su i ambasador Cui Dživei, italijanski ambasador, savjetnik predsjednika vlade Crne Gore za ekonomski razvoj i strane investicije, kao i predstavnici Ministarstva saobraćaja, Ministarstva vanjskih poslova, Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

Forum sa temama o saobraćaju, energetici, ekologiji, zaštiti životne sredine, gradskom upravljanju, objektima od javnog značaja, predstavlja platformu za razmjenu ideja o načinu finansiranja i realizaciji projekata, kao i o uspostavljanju saradnje na principu komplementarnosti i obostrane koristi, a sve sa ciljem podsticanja ekonomskog i društvenog razvoja zemlje domaćina. Glavna tema ovog Foruma je bila saobraćajna infrastruktura, koja je obuhvatala sledeća tri aspekta: autoputeve, železnicu, vodene i vazdušne luke. Predstavnici Ministarstva saobraćaja Crne Gore su govorili o važnim projektima koji su trenutno u izgradnji ili u planiranju za realizaciju u bliskoj budućnosti. Predstavnici preduzeća i predstavnici vlada, vodili su duboke i svestrane razgovore.

Ambasador Cui je svima uputio srdačnu pozdravnu riječ, a između ostalog je poručio da kinesko-italijanski biznis Forum predstavlja konstruktivan pokušaj za produbljivanje razvoja i realizaciju kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put”, uzimajući u obzir crnogorske društvene prilike. On cijeni da na osnovu komplementarnosti i principa zajedničkog dogovora, zajedničke izgradnje i uzajamne koristi, ima načina za uspostavljanje trostrane saradnje. “Verujem da će se uz neprekidne napore svih strana sigurno ostvariti rezultati koji će daleko prevazići uložena sredstva.” Naglasio je kineski ambasador Cui na kraju.

Suggest to a friend   
Print