početna strana > Aktuelnosti
Kina i Crna Gora zajedno rekonstruišu most na rijeci Tari
2017-06-22 20:52

Ambasador Cui Dživei je, 9. maja, u ime kineske vlade, sa potpredsjednikom vlade Crne Gore, gospodinom Simovićem, potpisao Sporazum o ekonomsko-tehničkoj saradnji na projektu zajedničke rekonstrukcije mosta.

Ambasador Cui poručuje da most na Tari ima istorijski značaj, budući da je igrao važnu ulogu u borbi protiv fašizma u II svjetskom ratu. Most na Tari je lokacija gdje je sniman film Most, za koji znaju gotovo svi u Kini. Posebno je popularna pjesma iz tog filma O bela ćao, koju skoro svi Kinezi umiju da pjevaju. Tako da rekonstrukcija ovog mosta ima poseban značaj za učvršćivanje tradicionalno dobrog prijateljstva naša dva naroda, a tako ćemo doprinositi i daljem jačanju konkretne saradnje između dvije zemlje u okviru kineskog strateškog megaprojekta “Jedan pojas jedan put”.

Potpredsjednik vlade, gospodin Simović, ističe da Crna Gora predstavlja važnog partnera Kine u realizaciji inicijative „Jedan pojas jedan put”, kao i u okviru saradnje “16+1”. Kina i Crna Gora zajedno dijele plodove ekonomsko-društvenog razvoja. Konkretni oblici saradnje između dvije zemlje značajno su podstakli razvoj Crne Gore. On je još naglasio da je danas Dan pobjede Evrope nad fašizmom, pa potpisivanje sporazuma o rekonstrukciji mosta na Tari baš na taj dan, ima svoj poseban simbolički značaj za prijateljstvo Kine i Crne Gore, a što je i ujedno nasleđe antifašističkog duha.

Potpisivanje ovog sporazuma je privuklo pažnju vlade Crne Gore, kao i šire javnosti. Brojne vodeće medijske kuće su izvještavale o ovom događaju.

Suggest to a friend   
Print