početna strana > Aktuelnosti
Ambasador Cui Dživei razgovarao sa ministrom zdravlja Crne Gore Hrapovićem o tradicionlnoj kineskoj medicini
2017-06-21 20:58

Ambasador Cui Dživei se 19. aprila sastao sa ministrom Hrapovićem i sa njim razmijenio mišljenje o saradnji u oblasti tradicionalne kineske medicine, kao i o budućim pravcima razvoja ove saradnje.

Ambasador Cui je prvo ministru predstavio nove momente u realizaciji projekata obje strane, poslije potpisivanja Memoranduma o saradnji na polju gajenja i proizvodnje ljekovitog bilja između Uprave za tradicionalnu kinesku medicinu provincije Sičuan i vlade grada Nikšića. Ovaj sporazum je potpisan krajem 2016. godine, na samitu “16+1” u Rigi. Zatim je ambasador Cui obavijestio ministra o preliminarnim rezultatima istraživanja klimatskih i zemljišnih uslova za gajenje ljekovitog bilja. Tom prilikom je naglasio da crnogorska vlada treba da iskoristi ove povoljne okolnosti i izgradi bazu ljekovitog bilja, kao i to da kineska strana želi da ojača kako saradnju tako i razmjenu iskustava iz ove oblasti. Istovremeno je izrazio želju da Crna Gora koristeći ovu priliku postane baza za gajenje i proizvodnju tradicionalnog kineskog ljekovitog bilja u Evropi, a sve u cilju da se podstakne društveni razvoj i životni standard žitelja Crne Gore.

Ministar Hrapović se zahvalio na naporima koje kineska strana ulaže u realizaciji ovog projekta i istakao je da on i njegovo ministarstvo žele aktivno da rade na njegovom ostvarenju. Vlada Crne Gore se istovremeno zahvaljuje kineskoj strani što je organizovala seminare za stručnjake iz Crne Gore i pružila im priliku da nauče i bolje upoznaju kinesku medicinu i farmaciju. Sve će to sigurno ostaviti pozitivne efekte na širenje i razvijanje kineske tradicionalne medicine u Crnoj Gori, posebno iz perspektive ljudskih resursa i sticanja znanja. On je istovremeno izrazio želju da obje strane treba i dalje da idu putem razmjene stručnjaka, organizovanja seminara i istraživanja na predviđenim lokalitetima, kao i da efikasnije i bolje realizuju projekat za gajenje i proizvodnju kineskog ljekovitog bilja, a sve to u namjeri da se tradicionalna kineska medicina šire primjenjuje u Crnoj Gori.

Suggest to a friend   
Print